Дачић: Веома важна посета Републици Гани ради успостављања што бољих односа Вести

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић борави у званичној посети Републици Гани.

Министар Дачић разговарао је у Акри са министарком спољних послова и регионалних интеграција Гане Ширли Бочвеј.
Шеф српске дипломатије изразио је велико задовољство поводом његове посете традиционално пријатељској земљи – Републици Гани.

„Желео бих да изразим велико задовољство због моје посете. Посета је веома значајна јер је после дужег низа година ово посета на највишем нивоу, заправо после Титових посета тј. његове прве посете Гани 1961. године.

Веома сам срећан што је моја пријатељица и колегиница Ширли Бочвеј била у посети Србији прошле године, као и то што су у Србији били председник Парламента и министарка телекомуникација. Тиме су створени услови за поновно подизање нивоа наших односа какви су били у време Тита и Крумаха. То су историјске личности, имајући у виду да су они оснивачи Покрета несврстаних. За мене је то необично важно јер сам ја председник бивше Титове партије. Имајући све то у виду, велико ми је задовољство да радимо заједно на превазилажењу свих проблема који који су били протеклих година и успостављању што бољих односа. Наши политички и економски односи су били изванредни, економска размена од 80 милиона долара годишње, док је на пример прошле године била је свега 10 милиона.

Проблеми су најпре настали када је Гана донела, за нас, неочекивану одлуку да призна једнострано проглашену независност Косова, јануара 2012. године. Након тога је Србија преиначила, већ донету одлуку, да се отвори Амбасада Србије у Гани.

Оно што је била наша молба, а и сада је наша молба за све, јесте да се има у виду да дијалог између Београда и Приштине и даље траје и да је то веома тешко питање – питање очувања територијалног интегритета једне земље. То је проблем који може да задеси сваку земљу на свету.
Уколико се неко руководи политиком једностраних аката, односно, да једна национална мањина може да једнострано прогласи своју државу, онда се све државе света доводе у опасност. Молимо све земље да заправо сачекају крај дијалога, да до тада имају статусно неутралну позицију и да поштују резултате тог дијалога који ће бити изнет у Уједињеним нацијама. Тиме би се дала подршка дијалогу. Косовска страна тврди да нема потребе да се води дијалог, јер по њиховом прорачуну, што је неистина, има чак 116 земаља које су признале независност Косова. Тиме поручују да немају потребе да праве било какве компромисе.
У последње две године 13 земаља повукло је раније одлуке о признању Косова. Косово није успело да уђе у Унеско, Интерпол, Уједињене нацију или било коју другу велику међународну организацију. То питање треба да превазиђемо како бисмо могли да остварујемо сарадњу каква и треба да буде између две земље.

Такође, донели смо одлуку о поновном отварању Амбасаде Србије у Гани и то ће бити током ове године.
Министарка и ја смо на челу Мешовитог комитета и потребно је утврдити области у којима можемо једни друге да подржавамо.

Наша економска сарадња се углавном заснива на увозу какаоа из Гане, свакако је то мало и да она може бити много боља. Желим да се створе услови да можемо да разговарамо о много већим пројектима, као некад, и да међусобно ширимо круг пријатељстава међу земљама које су наши пријатељи.
Сарадња се може побољшати у области културе, образовања. Када говоримо о повезаности у области културе, образовања у Србији постоји Музеј афричке уметности, тако да смо ми веома заинтересовани за ту област.

Надам се да ћемо наше односе развијати у наредном периоду на обострано задовољство наше две земље и народа. Такође, надам се да ћемо имати посете два председника.

Предложили смо, а у току је и процес одлучивања код вас у Министарству, да именујемо почасног конзула Србије у Акри – Стив Мавуењега.

Ове године обележавамо и 60 година од успостављања дипломатских односа. Гана је у колективној меморији Југославије, а сада и Србије, означена као изразито пријатељска земља,” истакао је шеф српске дипломатије након сусрета са својом колегиницом Ширли Бочвеј.

Извор: МСП

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.