Најновије

Никодијевић: Положени венци на споменик страдалима у КБЦ „Др Драгиша Мишовић” Београд

Председник Скупштине Града Београда Никола Никодијевић и министар одбране Александар Вулин положили су венце на спомен-обележје у знак сећања на седморицу припадника Гардијске бригаде и троје пацијената КБЦ „Др Драгиша Мишовић”, погинулих у бомбардовању Србије 1999. године.

Никодијевић је рекао да се обележава двадесет година од бомбардовања болнице „Драгиша Мишовић”, те да се на овај начин чува успомена на седам невино страдалих војника и троје пацијената.

– Рекли су да време може да излечи ране, међутим жал и бол за људима који су невино страдали у НАТО агресији двадесет година поједнако је исти као и првог дана. Не постоји ниједна конвенција, одлука, закон по коме било која болница може бити легитимни циљ. Ово је један од најстрашнијих злочина који се десио током НАТО агресије 1999. године. Страдало је седам војника на редовном одслужењу војног рока. То су били млади момци из Противпожарнзе бригаде, који ничим никога нису могли да угрозе. Њихови животи су на најстрашнији начин завршени, као и животи непокретних пацијената болнице „Драгиша Мишовић” – истакао је Никодијевић.

Како је навео, обавеза озбиљне државе и друштва јесте да се сећа свих невино страдалих у НАТО агресији, да чува мир и да „не дођемо у ситуацију да више икада своју слободу бранимо људским животима”.

– Верујем да водимо политику која ће нам омогућити трајни мир на нашим просторима и верујем да никада нећемо заборавити оне људе који су дали оно највредније, своје животе, да бисмо ми данас живели у миру. Слава свим невино страдалим у НАТО агресији – нагласио је Никодијевић.

Директор КБЦ „ДР Драгиша Мишовић” Владимир Ђукић рекао је да је та болница била легитимна мета, те да су страдали они који нису могли да побегну, неуролошки, непокретни пацијенти.

– Не смемо да заборавимо, нити да опростимо – поручио је Ђукић.

Погинулима су пошту одали и чланови породица и медицинско особље болнице „Драгиша Мишовић”.

У ракетном нападу снага НАТО-а 20. маја 1999. године, 50 минута после поноћи, страдали су војници Александар Бајин, Горан Вережан, Предраг Игњатовић, Бранимир Крњајић, Славиша Миљковић, Војин Пејчиновић и Драган Танкосић, као и пацијенти Бранка Бошковић, Зора Бркић и Радосав Новаковић.

Извор: Беоинфо

Категорије: Београд

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.