Nikodijević: Položeni venci na spomenik stradalima u KBC „Dr Dragiša Mišović” Beograd

Predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević i ministar odbrane Aleksandar Vulin položili su vence na spomen-obeležje u znak sećanja na sedmoricu pripadnika Gardijske brigade i troje pacijenata KBC „Dr Dragiša Mišović”, poginulih u bombardovanju Srbije 1999. godine.

Nikodijević je rekao da se obeležava dvadeset godina od bombardovanja bolnice „Dragiša Mišović”, te da se na ovaj način čuva uspomena na sedam nevino stradalih vojnika i troje pacijenata.

– Rekli su da vreme može da izleči rane, međutim žal i bol za ljudima koji su nevino stradali u NATO agresiji dvadeset godina pojednako je isti kao i prvog dana. Ne postoji nijedna konvencija, odluka, zakon po kome bilo koja bolnica može biti legitimni cilj. Ovo je jedan od najstrašnijih zločina koji se desio tokom NATO agresije 1999. godine. Stradalo je sedam vojnika na redovnom odsluženju vojnog roka. To su bili mladi momci iz Protivpožarnze brigade, koji ničim nikoga nisu mogli da ugroze. Njihovi životi su na najstrašniji način završeni, kao i životi nepokretnih pacijenata bolnice „Dragiša Mišović” – istakao je Nikodijević.

Kako je naveo, obaveza ozbiljne države i društva jeste da se seća svih nevino stradalih u NATO agresiji, da čuva mir i da „ne dođemo u situaciju da više ikada svoju slobodu branimo ljudskim životima”.

– Verujem da vodimo politiku koja će nam omogućiti trajni mir na našim prostorima i verujem da nikada nećemo zaboraviti one ljude koji su dali ono najvrednije, svoje živote, da bismo mi danas živeli u miru. Slava svim nevino stradalim u NATO agresiji – naglasio je Nikodijević.

Direktor KBC „DR Dragiša Mišović” Vladimir Đukić rekao je da je ta bolnica bila legitimna meta, te da su stradali oni koji nisu mogli da pobegnu, neurološki, nepokretni pacijenti.

– Ne smemo da zaboravimo, niti da oprostimo – poručio je Đukić.

Poginulima su poštu odali i članovi porodica i medicinsko osoblje bolnice „Dragiša Mišović”.

U raketnom napadu snaga NATO-a 20. maja 1999. godine, 50 minuta posle ponoći, stradali su vojnici Aleksandar Bajin, Goran Verežan, Predrag Ignjatović, Branimir Krnjajić, Slaviša Miljković, Vojin Pejčinović i Dragan Tankosić, kao i pacijenti Branka Bošković, Zora Brkić i Radosav Novaković.

Izvor: Beoinfo

Kategorije: Beograd

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.