Potpredsednik Narodne skupštine Đorđe Milićević razgovarao se predsednikom Odbora za međunarodna pitanja Državne dume Leonidom Sluckim Poslanička grupa

Predsednik Odbora za međunarodna pitanja Državne dume Leonid Slucki na početku sastanka ukazao je na tradicionalno dobre bilateralne odnose dva naroda, o kojima dodatno svedoče intenzivne uzajamne posete visokih zvaničnika. Istakao je da će 3. juna ove godine u Beogradu biti održano Četvrto zasedanje Komisije za saradnju Narodne skupštine Srbije i Državne Dume Ruske Federacije i tom prilikom razgovaraće se o dodatnom unapređenju parlamentarnih odnosa dve zemlje.
Slucki je tokom razgovora istakao da njegova država ostaje pri principijelnom stavu po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i time poštuje odluke međunarodnog prava. On je naglasio da susreti dva predsednika koji su ove godine upriličeni dva puta, i to 17. januara u Beogradu i 26. aprila u Pekingu, govore o jedinstvenim stavovima i mišljenjima po svim ključnim pitanjima obe države.
Predsednik Odbora za međunarodna pitanja Državne dume Leonid Slucki je naveo da postoji prostor za dodatno unapređenje saradnje u oblasti ekonomije i energetike i ukazao na dosadašnje uspešne projekte, poput Gasproma, modernizacije naftne rafinerije u Pančevu, gasovoda Turski tok i mnogih drugih. Takođe, naglasio je odličnu saradnju u humanitarnim projektima, posebno o ruskom učešću u izvođenju radova i oslikavanju Hrama Svetog Save.

Potpredsenik Narodne skupštine Đorđe Milićević preneo je pozdrave predsednice Narodne skupštine i narodnih poslanika i ukazao na tradicionalno dobre i prijateljske odnose dve zemnje. Istakao je da Poslanička grupa prijateljstva sa Rusijom najbrojnija u Skupštini, sa čak 133 člana, što potvrđuje povezanost i bliskost dva naroda. Milićević je podsetio da je prošle godine obeleženo 180 godina diplomatkih odnosa između Rusije i Srbije, a tekuću godinu obeležila je istorijska poseta predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina, kada je potpisan veliki broj značajnih međunarodnih sporazuma.

Takođe je naglasio značaj sastanka predsednika Odbora za spoljne poslove Saveta Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije Konstantinom Kosačevim  i predsednice Narodne skupštine Maje Gojković, koji je održan 9. maja, na Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

Milićević se zahvalio na kontinuiranoj i principijelnoj podršci Rusije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i izrazio zabrinutost zbog odluka Prištine da uvede takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije, kao i odluke o formiranju tzv. vojske Kosova, što predstavlja brutalan čin kršenja Rezolucije SB UN 1244 i u direktnoj je suprotnosti sa svim relevantnim regionalnim sporazumima, o čemu svedoči i činjenioca da je u poslednjih šest meseci 13 država povuklo prethodno dato priznanje Kosova.

Takođe je napomenuo da će Beograd biti domaćin 141. skupštine IPU oktobra ove godine, kao i da očekuje da ruska delegacija bude predstavljena na najvišem nivou.

Na sastanku su učestvovali i predsedik Odbora za spoljne poslove prof. dr Žarko Obradović i predsednik PGP sa Rusijom Milovan Drecun, kao i ambasador Ruske Federacije Aleksandar Čepurin.

Kategorije: Poslanička grupa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.