Најновије

Бранко Ружић: Децентрализација Београда и боља подела послова Вести

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић изјавио је у Скупштини Србије да се изменама и допунама Закона о главном граду омогућава децентрализација.

Ружић је образлажући предложена решења казао да се поверавају веће надлежности Граду Београду, али и да се врши боља подела послова између градских и приградских општина.

Према његовим речима, све то ће допринети бољим и ефикаснијим услугама према привреди и грађанима.

Он је навео да према последњем попису из 2011.године у Београду живи 23,09 одсто становника Србије и додао да је главни град административни, привредни, развојни и културни центар земље.

“Главни град, који и Устав препознаје као посебну јединицу локалне самоуправе, до сада се није значајније разликовао по надлежностима од свих осталих јединица локалне самоуправе, иако је комплекснији у погледу организације и услуга које је у обавези да пружи грађанима и привреди”, рекао је Ружић.

Он је додао да ће се Београду повећати надлежности преношењем са републичког нивоа, а град ће, с друге стране моћи да пренесе део својих изворних надлежности на градске општине како би се оне развијале.

Објаснио је да су се неке од општина “довијале” на различите начине и као пример навео Калуђерицу која је основала услужни центар како грађани не би ишли у удаљене делове града, међутим, истиче да све то сада треба системски решити.

Министар је навео и да се предложеним решењима омогућава оснивање јавних комуналних предузећа од стране појединих градских општина на територији Београда.

Такође, предлогом измена и допуна Закона о главном граду прецизирају се надлежности Града за издавање грађевинских дозвола за изградњу објеката у складу са законом којим се уређује планирање и изградња.

“Управо су одредбе које се односе на ову област, значајне за убрзање реализације покренутих поступака у вези са изградњом и озакоњења објеката и завршетка овог изузетно обимног и сложеног посла у што краћем року, били разлози за предлог да се овај закон донесе по хитном поступку”, рекао је Ружић.

Град Београд моћи ће да додели градским општинама послове који се односе на симболе и називе делова насељених места у јединици локалне самоуправе – о називима улица, тргова, градских четврти, заселака и других делова насељених места на својој територији, уз претходну сагласност министарства надлежног за послове локалне самоуправе.

Према његовим речима, предлаже се и да Град именује и разрешава директоре установа дечије заштите, с обзиром на то да је Град њихов оснивач, као и да утврђује мрежу тих установа.

Такође, предлог је да Град Београд спроводи мере и финансира пројекте у циљу подстицања наталитета на својој територији.

Он је рекао и да се предлаже да се у надлежност града уврсти и уређивање и обезбеђивање послова који се односе на изградњу, реконструкцију и управљање јавним путевима.

” Град Београд располаже неопходним средствима и капацитетима за управљање тим путевима на својој територији, па се ова измена предлаже и ради отклањања недоумица у примени Закона о путевима”, рекао је Ружић.

 

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.