Најновије

Обележено 77. година од смрти Стевана Филиповића Вести

Градски одбор Социјалистичке партије Србије у Ваљеву обележио је 77. година од смрти народног хероја Стевана Филиповића, који је борећи се против фашизма на данашњи дан 1942. године погубљен вешањем у Ваљеву. На брду Видрак, у Спомен парку борцима револуције, положено је цвеће испред грандиозног споменика овом младом револуционару, чији су пркос и отпор на вешалима немачким окупаторима постали симбол антифашистичке борбе нашег народа у Другом светском рату.

Венце су на спомен обележје Стевану Филиповићу положили представници Главног одбора Социјалистичке партије Србије,  посланичког клуба СПС-а и ГрО СПС Ваљево, затим чланови делегације руског града Сочија, представници Комунистичке партије, Јединствене Србије, ПУПС-а, чланови СУБНОР-а и Удружења акцијаша и волонтера Ваљева.

Ђорђе Милићевић, заменик председника Народне скупштине Републике Србије и шеф  посланичке групе Социјалистичке партије Србије у Скупштини РС, рекао је да се Србија током Другог светског рата борила против зла које не сме бити заборављено и својом антифашистичком борбом доказала да је део европске породице. Антифашизам је, како је истакао, морална вредност која не сме бити само наслеђе из прошлости, и да је и данас потребан као напор у остваривању слободе, друштвене једнакости и социјалне правде. Милићевић је казао да СПС, као партија људи који воле своју земљу и партија која се бори за јединствену, стабилну и за демократску Србију, најверније и најдоследније чува традицију антифашистичке борбе и нагласио да ће докле год постоји обележавати сећање на жртве антифашистичке борбе и поносити се херојском историјом наших народа и херојском историјом Србије.

„Данас, испред Стевановог споменика, поносно можемо да кажемо да жртва наших предака није била узалудна, да смо били на правој страни – на страни победника. Данас не желимо да на било који начин правимо некакве поделе у друштву, јер сматрамо да такве врсте подела у друштву у овом тренутку апсолутно нису потребне. Србији је потребна стабилност, посебно данас, када се води кључна борба у одбрани националних и државних интереса, јер Србија је јака онолико колико је јединствена. Много је политичких странака на политичкој сцени Србије, али је једна Србија. Морамо да ширимо истину о нашем народу, нарочито сада, када на крви нашег народа противно међународном правном поретку неко жели да направи некакву квази државу“- поручио је Ђорђе Милићевић на 77. годишњици обележавања од смрти народног хероја Стевана Филиповића.

Милићевић је посебно нагласио да никада није био уплашен за будућност Социјалистичке партије Србије јер идеја СПС-а не може да се уништи. „Ми смо поносни на наше корене. Наша боја је црвена. Имамо црвену боју јер је то боја крви, радника и хероја који су се борили за радничка права и слободу, а други црвене због срамоте. Живела Србија, живело Ваљево, живела Социјалистичка партија Србије“, завршио је обраћање Ђорђе Милићевић.

Проф. др Предраг Ј. Марковић, високи функционер Социјалистичке партије Србије, подсетио је присутне да су Срби били једини народ у Европи који је подигао устанак против Хитлера када је напао Совјетски савез, као и да је велика слободна територија у Другом светском рату била створена управо у Западној Србији, најслободарскијем крају наше земље, којем припада и Ваљево.

„Један од највећих устанака и борбе за слободу је овај наш Стева Филиповић. Он је симбол отпора нас Срба и људи из овог краја. Није чудо што су Стипу Филиповића назвали Стеван, зато што наши претходници нису правили разлику ко којој националности и вери припада, већ је главни критеријум била борба за слободу и правду. Социјалистичка партија Србије најдоследније чува традиције борбе за слободу и антифашизма“, рекао је Марковић.

Према Марковићевим речима, СПС као партија може да се похвали тиме да деда, син и унук, или бака, мајка и унука, буду у истом политичком строју, што ниједна друга партије не може да покаже.

„У односу на социјалисте, све друге партије су малолетници. У Србији, у последњих 200 година, не постоје озбиљни државници који нису били левичари. Бити социјалиста значи просто бити веран српској традицији. Ако вам је стало до прошлости и будућности нашег народа, онда треба да знате да су леве идеје једине које имају вековни континуитет. Оно што сигурно можемо да кажемо је да ће за 50 година неко од ваших унука бити социјалиста, а шта ће бити од оних других партија, то је велико питање“ – истакао је проф. др Предраг Ј. Марковић.

Председник Комунистичке партије и народни посланик Јосип Јошка Броз рекао је да морамо да бранимо овакве споменике, да се сећамо људи који су дали своје животе за слободу и у борби против фашизма и да је доста било подела.

„У овом тренутку у Србији нема поделе, постоје само две странке, једна која је за Србију и друга која је против Србије. Морамо да сачувамо оно шту су наши дедови и очеви освојили у рату. Докле год има нас комуниста и докле год има социјалиста, мислим да се неће заборавити ниједан овај споменик“, поручио је лидер Комунистичке партије Србије Јошка Броз, изразивши задовољство што међу присутнима види и борце и пензионере и децу која наслеђују ове идеје.

У пратећем програму обележавања 77. година од смрти Стевана Филиповића наступили су чланови ваљевског КУД „Ђердан“ и глумац Марко Тодоровић који је извео „Поруку испод вешала“.