Најновије

Ивица Дачић: Ја сам први министар на свету који је спавао у Могадишу Вести

Шеф дипломатије је био на састанку са председником Сомалије у председничкој палати у Могадишу кад је испред резиденције експлодирао аутомобил пун експлозива.

– Ја сам први министар на свету који је спавао у Могадишу – каже Ивица Дачић, министар спољних послова. Разлог лежи у чињеници да екстремистичка група Ал Шабаб често изводи бомбашке нападе у Могадишу близу председничког комплекса и у хотелима у којима бораве званичници владе и странци.

Ивица Дачић, шеф дипломатије, задесио се усред терористичког напада у Сомалији. Дачић је био на састанку с председником Сомалије у председничкој палати у главном граду Могадишу, када је испред резиденције експлодирао аутомобил пун експлозива! У нападу је погинуло најмање шесторо људи, док је њих 13 повређено.

Ивица Дачић је данима уназад на службеном путу у Африци, а према плану посете, било је предвиђено да се дипломатска офанзива Министарства спољних послова заврши у Сомалији. Делегација из Србије је била два дана у Сомалији, а последњег дана посете Дачић је имао састанак с председником државе Мухамедом Абдулахи Мухамедом.

Док је Дачић са домаћинима разговарао у председничкој палати, испред резиденције је дошло до терористичког напада – експлодирао је аутомобил-бомба пун експлозива који је возио самоубица.

Сви светски медији су одмах пренели вест – у експлозији је повређено више од 13 људи, укључујући и два посланика сомалијске скупштине, док је телохранитељ једног од њих погинуо на месту. Погинуло је најмање шесторо људи, већином војника. Аутомобил-бомба је експлодирао код безбедносног пункта код председничке палате док су војници обављали безбедносне провере возила на главном путу. Одговорност за напад преузела је сомалијска екстремистичка побуњеничка група Ал Шабаб, наводећи да су на мети била возила с владиним званичницима.

Дачић у разговору за Kурир каже да су „једва претекли“.

– Овде (у Сомалији) једва претекосмо. Аутомобил-бомба испред председничке палате док смо били на састанку. Има мртвих у нападу – наводи Дачић.

Шеф дипломатије додаје да су они у председничкој палати чули експлозију, али да се он није нимало уплашио.

– То је пукло… Председник Сомалије се штрецнуо, а ја ништа. Kажем: „Навикли смо ми на то, нас су бомбардовали“, а он ће на то: „Да су овде били неки са Запада, побегли би главом без обзира“ – наводи он, као и да није било евакуације запослених и гостију у председничкој палати.

Дачић је ноћ пред састанак спавао у Могадишу и каже да је први министар на свету који је то урадио. Разлог лежи у чињеници да поменута екстремистичка група Ал Шабаб често изводи бомбашке нападе у Могадишу близу председничког комплекса и у хотелима у којима бораве званичници владе и странци.

– Ја сам први министар на свету који је спавао у Могадишу – додаје Дачић.

Kако је посета Сомалији била последња у Дачићевој агенди, према раније утврђеном плану, он је одмах након састанка кренуо за Србију.

Шта је све снашло Ивицу Дачић на путовању:

Летели без дозвола
Дачић: Kренемо и чекамо дозволе успут. У Алжиру смо чекали за даље, па у Нигеру. У Нигеру кажу „може даље“, а из Београда да још није стигла дозвола, али смо ипак кренули.

Летели изнад пустињских олуја
Дачић: Или треба да кренете назад, а они кажу пустињска олуја, пешчана, морате да чекате док не прође. Kо ће да чека, па пилоти лете изнад олује.

Летели изнад земље захваћене ратом
Дачић: Решавали су дозволе једну по једну и обавештавају ме да треба да прелетимо неколико стотина километара изнад територије Kамеруна. А тамо малтене грађански рат, нигде никог. Чекали смо неко време, а онда сам рекао сарадницима да провере какву противваздушну одбрану имају на том терену.

Отровао се козјим паприкашем у Африци
Дачић: Јео сам што и сви други из делегације, али… Афричка клима је другачија. Некада организам у тим егзотичним земљама одреагује бурније, па не знате да ли је због промене климе или неких јаких зачина.
Извор: Kурир