Ivica Dačić: Ja sam prvi ministar na svetu koji je spavao u Mogadišu Vesti

Šef diplomatije je bio na sastanku sa predsednikom Somalije u predsedničkoj palati u Mogadišu kad je ispred rezidencije eksplodirao automobil pun eksploziva.

– Ja sam prvi ministar na svetu koji je spavao u Mogadišu – kaže Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova. Razlog leži u činjenici da ekstremistička grupa Al Šabab često izvodi bombaške napade u Mogadišu blizu predsedničkog kompleksa i u hotelima u kojima borave zvaničnici vlade i stranci.

Ivica Dačić, šef diplomatije, zadesio se usred terorističkog napada u Somaliji. Dačić je bio na sastanku s predsednikom Somalije u predsedničkoj palati u glavnom gradu Mogadišu, kada je ispred rezidencije eksplodirao automobil pun eksploziva! U napadu je poginulo najmanje šestoro ljudi, dok je njih 13 povređeno.

Ivica Dačić je danima unazad na službenom putu u Africi, a prema planu posete, bilo je predviđeno da se diplomatska ofanziva Ministarstva spoljnih poslova završi u Somaliji. Delegacija iz Srbije je bila dva dana u Somaliji, a poslednjeg dana posete Dačić je imao sastanak s predsednikom države Muhamedom Abdulahi Muhamedom.

Dok je Dačić sa domaćinima razgovarao u predsedničkoj palati, ispred rezidencije je došlo do terorističkog napada – eksplodirao je automobil-bomba pun eksploziva koji je vozio samoubica.

Svi svetski mediji su odmah preneli vest – u eksploziji je povređeno više od 13 ljudi, uključujući i dva poslanika somalijske skupštine, dok je telohranitelj jednog od njih poginuo na mestu. Poginulo je najmanje šestoro ljudi, većinom vojnika. Automobil-bomba je eksplodirao kod bezbednosnog punkta kod predsedničke palate dok su vojnici obavljali bezbednosne provere vozila na glavnom putu. Odgovornost za napad preuzela je somalijska ekstremistička pobunjenička grupa Al Šabab, navodeći da su na meti bila vozila s vladinim zvaničnicima.

Dačić u razgovoru za Kurir kaže da su „jedva pretekli“.

– Ovde (u Somaliji) jedva pretekosmo. Automobil-bomba ispred predsedničke palate dok smo bili na sastanku. Ima mrtvih u napadu – navodi Dačić.

Šef diplomatije dodaje da su oni u predsedničkoj palati čuli eksploziju, ali da se on nije nimalo uplašio.

– To je puklo… Predsednik Somalije se štrecnuo, a ja ništa. Kažem: „Navikli smo mi na to, nas su bombardovali“, a on će na to: „Da su ovde bili neki sa Zapada, pobegli bi glavom bez obzira“ – navodi on, kao i da nije bilo evakuacije zaposlenih i gostiju u predsedničkoj palati.

Dačić je noć pred sastanak spavao u Mogadišu i kaže da je prvi ministar na svetu koji je to uradio. Razlog leži u činjenici da pomenuta ekstremistička grupa Al Šabab često izvodi bombaške napade u Mogadišu blizu predsedničkog kompleksa i u hotelima u kojima borave zvaničnici vlade i stranci.

– Ja sam prvi ministar na svetu koji je spavao u Mogadišu – dodaje Dačić.

Kako je poseta Somaliji bila poslednja u Dačićevoj agendi, prema ranije utvrđenom planu, on je odmah nakon sastanka krenuo za Srbiju.

Šta je sve snašlo Ivicu Dačić na putovanju:

Leteli bez dozvola
Dačić: Krenemo i čekamo dozvole usput. U Alžiru smo čekali za dalje, pa u Nigeru. U Nigeru kažu „može dalje“, a iz Beograda da još nije stigla dozvola, ali smo ipak krenuli.

Leteli iznad pustinjskih oluja
Dačić: Ili treba da krenete nazad, a oni kažu pustinjska oluja, peščana, morate da čekate dok ne prođe. Ko će da čeka, pa piloti lete iznad oluje.

Leteli iznad zemlje zahvaćene ratom
Dačić: Rešavali su dozvole jednu po jednu i obaveštavaju me da treba da preletimo nekoliko stotina kilometara iznad teritorije Kameruna. A tamo maltene građanski rat, nigde nikog. Čekali smo neko vreme, a onda sam rekao saradnicima da provere kakvu protivvazdušnu odbranu imaju na tom terenu.

Otrovao se kozjim paprikašem u Africi
Dačić: Jeo sam što i svi drugi iz delegacije, ali… Afrička klima je drugačija. Nekada organizam u tim egzotičnim zemljama odreaguje burnije, pa ne znate da li je zbog promene klime ili nekih jakih začina.
Izvor: Kurir

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.