Триван: Србија је дом за чак 40 посто европске флоре и фауне Вести

Министар за заштиту животне средине Горан Триван је, поводом Светског Дана биодиверзитета указао на чињеницу да је очување разноврсности живог света услов и опстанка човека у будућности. То је разлог, према његовим речима, да Србија настави да чини значајне напоре у циљу заштите свог биљног и животињског света, у чему је драгоцена помоћ и подршка Европске уније.

Србија је, како је нагласио министар, посебно значајна за Европу и свет због богатства биодиверзитета. „Република Србија, иако обухвата мање од 2 посто укупне територије Европе, дом је за око 40 посто европске васкуларне флоре, 74 посто европских врста птица, преко 50 посто врста риба, 40 одсто фауне гмизаваца и водоземаца, као и 67 посто фауне сисара и чак 67 посто врста лептира“, нагласио је Триван на конференцији одржаној у Специјалном резервату природе „Засавица“.

Са свим тим богатствима, Србија спада у један од 40 најбогатијих подручја у свету када је реч о биодиверзитету. Нестајање бројних врста је глобални тренд који прогресивно расте и, као и климатске промене, резултат је неодговорног понашања човека. И поред свих напора не можемо се заваравати да је свет довољно учинио на заустављању тог тренда, рекао је министар Триван.

Потребно је да развијамо свест о значају и очувању живог света и истовремено да освајамо и примењујемо чисте технологије, указао је Триван. „У томе су нарочито значајни власници капитала, односно компанија који својим улагањем и развијањем нових технолошких решења стратешки утичу не само на развој, него и на смањење глобалног загађења.“

У борби за очување биодиверзитета значајно је и пошумљавање. „Без пошумљавања нема очувања биодиверзитета. Министарство ће наставити да подржава активности на пошумљавању и за ове акције издвојило је 41 милион динара“, указао је Триван. Он је најавио да ће Министарство наставити да ради на свим активностима на очувању живог света јер је то питање очувања будућности Србије.

Извор: Министарство заштите животне средине

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.