Најновије

Већа надлежност пригрaдских општина и повећање општинских буџета Посланичка група

 

Др Даница Буквић, народна посланица Социјалистичке партије Србије о Предлогу закона о изменама и допунама Закона о главном граду.

Ефикасније и квалитетније урбано планирање, оснивање услужних центара и преношење оснивачких права и права управљања са града на приградске општине.

Поштовани председавајући, поштовани министре са сарадницима, поштоване колегинице и колеге народни посланици, данас разматрамо измене и допунеЗакона о главном граду.

О посебностима главног града који је финансијски, културни, саобраћајни, административни и универзитетски центар Србије говориле су моје колеге, а ја бих посебно истакла најважнију измену коју овај закон доноси, а то је децентрализација града.

Посланик сам из приградске општине Лазаревац која се годинама бори за измене које су предвиђене овим законом, јер приградске општине су целина за себе и не могу се третирати као централне градске општине. Општина Лазаревац је од 1971. године у саставу града Београда, али је од Београда удаљена 55 км. Има површину од 384 км2 и у њо јживи око 60.000 становника. Свакако има своје посебности и специфичности.

Нажалост, 2011.године Статутом града Београда и потпуном централизацијом града, Лазаревац је изгубио значајан део својих надлежности, па и буџета, а живот грађана је отежан јер су многе административне послове као и сагласности, дозволе и друге услуге могли да добију само у граду Београду. Овим законом приградским општинама се дају много већа овлашћења него што данас имају и то је свакако за похвалу. Предвиђа се могућност да оне могу оснивати јавна предузећа уз претходну сагласност скупштине града.

Ово решење обезбеђује ефикасније и квалитетније урбано планирање, јер ће сада саме општине спроводити процедуру за израду и доношење тих планова, а оне имају свакако целовитији увид у урбане проблеме и потребе грађана на свом подручју. Приградске општине ће моћи сада да издају такође и грађевинске дозволе, као што смо чули за објекте до пет хиљада метара квадратних, али и да врше легализацију објеката до три хиљаде метара квадратних, што до сада није био случај, а што ће свакако убрзати процедуру добијања ових дозвола.

У општинама је предвиђено оснивање услужних центара чиме ће се омогућити ефикасније пружање услуга грађанима који ће на тај начин брже доћи допотребне документације, а што јесте у основни задатак и обавеза локалних самоуправа.

Приградске општине такође ће имати право да оснивају или укидају месне заједнице. Посебно  бих истакла и похвалила преношење оснивачких права и права управљања са града на приградске општине, па и наЛазаревац који се односи на јавна комунална предузећа, а посебно имајући у виду да је и Лазаревац, као и друге приградске општине, које су имале таква комунална предузећа, деценијама улагао средства у њих.

С друге стране, ова комунална  предузећа ће приходовати, односно остваривати своје приходе продајом својих услуга и делатности и на тај начин обезбеђивати средства за развој, а истовремено повећавати и буџет. На тај начин ће се створити услови за ефикасније и квалитетније обављање ове делатности. Већа надлежности приградских општина свакако значи и повећање општинских буџета, чему се и ми у Лазаревцу надамо.

Због свих ових позитивних промена који овај закон о главном граду доноси, у Дану за гласање, посланичка група СПС ће подржати овај закон.

Категорије: Посланичка група

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.