Најновије

Значајане бројне активности у погледу заштите животне средине на територији града Београда Посланичка група

Др Љубинко Ракоњац, народни посланик Социјалистичке партије Србије о Предлогу Закона о изменама и допунама Закона о главном граду.

Побољшање квалитета ваздуха, спровођење стратегија пошумљавања, санације и ревитализације вода, одлагање комуналног отпада једне су од активности руководства града Београда које говоре у прилог томе да се много чини на унапређењу стања животне средине у граду Београду.

Поштовани председавајући, даме и господо народни посланици, поштовани министре са сарадницима, ја ћу данас говорити о изменама и допунамаЗакона о главном граду у аспекту заштите животне средине.

Морам рећи да град Београд и руководство града Београда, стручне службе, јавна предузећа, Секретаријат за заштиту животне средине много раде на побољшању  и унапређењу стања животне средине у граду Београду.

Истовремено морам рећи да то није заиста ни лако ни једноставно, из разлога што се Београд данас развија невероватном брзином.  Данас можете видети на Новом Београду, Чукарици и у целом граду хиљаде кранова. Значи, он се развија и гради  и све то треба у сегменту заштите животне средине издржати и испратити.

Данас град Београд у области заштите животне средине спроводи следеће активности – врши контролу квалитета ваздуха на територији Београда, локалну мрежу мерних станица за систематско праћење квалитета ваздуха на територији Београда чини 36 мерних места на којима се прати концентрација сумпор-диоксида, чађи, азотових оксида и других штетних материја, такође се прате и концентрације сумпор-диоксида, азот-диоксида, угљен-моноксида и на 15 раскрсница на територији града Београда. Раде се и друге активности на побољшању квалитета ваздуха.

Град је 2012. Године започео реализацију програма гашења котларница у објектима који користећи еколошки неповољне реагенте негативно утичу на квалитет ваздуха у непосредној околини.  До сада је 17 објеката, углавном школа, прикључено на даљински систем грејања. Град је у 2016. Години спровео набавку нископодних електричних аутобуса за систем јавног превоза. Ови аутобуси неемитују штетне материје ни угљен-диоксид који негативно утиче на глобално загревање и климатске промене, чиме знатно повољније утичу на квалитет ваздуха у Београду у односу на конвенционалне аутобусе.

Такође, реализује се пројекат смањења издувне емисије возила јавног превоза на територији Београда увођењем система „еко-драјвинг“. Набављено је 90 аутобуса за јавни градски превоз који испуњавају еколошке стандарде Еуро 5, као и 12 минибусева за превоз школске деце, изграђене су бројне бициклистичке стазе, проширене су пешачке зоне у следећим улицама – Кнез Михаилова, Иван Бего, Топличин венац и друго и почела је реализација Стратегије пошумљавања градаБеограда.

Доношење и спровођење Стратегије пошумљавања подручја Београда 2011. Године је од великог значаја не само за повећање шумовитости, већ и за очување постојећих шумских ресурса, њихово обнављање и одрживо коришћење, као и за укупно подизање квалитета животне средине и заштиту биодиверзитета.

Пошумљавањем се обезбеђује смањење загађености ваздуха, смањење нивоа буке, ефикасна заштита изворишта водоснабдевања, заштита пољопривредног и шумског земљишта, смањење ерозије земљишта, побољшање климатских и микроклиматских услова, заштита угрожених станишта и друго.

Данас Београд има 14,6%  укупне територије под шумама, што је на неки начин задовољавајуће за један овако велики град.

Такође, град Београд чини и значајне напоре у погледу заштите и унапређења заштићених природних добара на територији града Београда. Тренутно су заштићена 44 природна добра, док је у поступку још три за стављање под заштиту. Такође, Београд чини значајне активности на заштити вода на територији Београда, а то су контрола квалитета подземних и површинских вода на територији Београда, контрола квалитета јавних чесми, као и контрола квалитета река и језера.

Град реализује више пројеката у области санације и ревитализације вода, као и контролу квалитета загађености земљишта на територији Београда. Град реализује више пројеката у области санације и ремедијације земљишта. Такође, врши се и реализација пројекта јавно-приватног партнерства града Београда у пружању услуга третмана и одлагања комуналног отпада. И још бројне активности у погледу заштите животне средине се данас раде на територији града Београда. Заиста могу рећи да се доста чини на унапређењу стања животне средине у граду Београду.

Зато ћемо ми у дану за гласање гласати за овај закон.

Категорије: Посланичка група

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.