Dačić: Oproštajni susret sa ambasadorom Kraljevine Španije Vesti

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić primio je u oproštajnu posetu ambasadora Kraljevine Španije Migela Fuertesa.

U srdačnom razgovoru, ministar Dačić zahvalio je ambasadoru Fuertesu na ličnom angažmanu kojim je doprineo uspešnoj i konstruktivnoj saradnji između naše dve zemlje.

Obostrano je ocenjeno da odnosi Srbije i Španije prolaze kroz najbolji period i da se mogu oceniti strateškim i privilegovanim.

Ministar je posebno zahvalio na principijelnoj poziciji Španije po pitanju KiM, kao i na doslednoj i snažnoj podršci našoj zemlji u procesu evropskih integracija. Naglasio je da Španija isto može da računa na čvrstu podršku Republike Srbije njenom teritorijalnom integritetu i suverenitetu.

Šef srpske diplomatije istakao je da je želja Srbija da bilateralni odnosi sa Španijom budu što je moguće bolji, čemu bi posebno doprinela poseta kralja Filipa VI, koja se očekuje u ovoj godini. Izrazio je nadu da će se, po formiranju nove španske vlade, realizovati i posete drugih visokih španskih zvaničnika Beogradu.

Takođe, spremnost za dalje unapređenje bilateralne saradnje potvrđena je i odlukom da se od 1. juna 2019. godine uspostave direktne avio linije između Beograda i Madrida, odnosno Barselone i planirano održavanje drugog Poslovnog foruma Srbija – Španija, u junu 2019. godine, u Madridu.

Ambasador Migel Fuertes je preneo da Španija gaji velike simpatije prema našoj zemlji, kao i da je tokom svog mandata imao priliku da učestvuje u čak tri posete ministara spoljnih poslova, dve u Beogradu i jedne u Madridu. Izrazio je nadu da će novi ministar spoljnih poslova Španije posetiti Republiku Srbiju ubrzo nakon formiranja nove vlade Kraljevine Španije.
Istakao je da mu je bilo zadovoljstvo da radi u zemlji sa kojom Španija neguje prijateljske odnose i iskoristio priliku da još jednom zahvali na toplom prijemu najvišeg rukovodstva Republike Srbije, predsednika Republike Aleksandra Vučića, premijerke Republike Srbije Ane Brnabić, i posebno na uvek srdačnim razgovorima sa prvim potpredsednikom Vlade i ministrom spoljnih poslova Republike Srbije Ivicom Dačićem.

Izvor: MSP

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.