Најновије

Гостовање Ђорђа Милићевића у ”Добро јутро Србијо” на ТВ Хепи: Имамо одговорност према генерацијама које долазе Вести

Са потпредседником Народне скупштине и шефом посланичке групе Социјалистичке партије Србије Ђорђем Милићевићем о посебној седници Народне скупштине заказаноj за 27. мај.

-”27. маја је заказана посебна седница Народне скупштине са једном тачком дневног реда и то за нас није дневно политичка тема, како то хоће да представе представници појединих опозиционих опција, то је за нас питање које се тиче будућности Србије и будућности сваког грађанина Србије.

Имамо све оно што је неопходно да би имали демократску расправу и демократско сучељавање мишљења, један део опозиције још увек трага за разлозима и за оправдањем да се не појави на седници , пре свега због неспремности.  Они немају храбрости да кроз једну аргументовану расправу, демократско сучељавање мишљења, коначно покажу шта је то њихова алтернатива, шта је за њих правац, куда Србија треба да иде када је реч о питању Косова и Метохије.

То питање код нас, представника владајуће већине никада није постојало, ми такво питање никада нисмо постављали, наравно да ћемо учествовати на седници, јер на тај начин желимо да дамо свој допринос у одбрани националних интереса Србије.

Претпостављам да они имају нешто важнија посла, претпостављам да је блокада саобраћајница у Београду нешто значајније и да ће тако значајније помоћи људима са простора КиМ.”

Такође, председник Србије показао је спремност да изађе пред посланике, да говори о ономе што је у овом тренутку суштински најважније  – питање одбране националних и државних интереса и да одговори на сва питања. Ја сам потпуно убеђен да неће бити питања на које посланици неће добити одговор.

И поред свега  што се дешавало, и поред свих порука које су слали ми сматрамо да је важно да водимо дијалог о овом изузетно важном и значајном питању управо тамо где се дијалог води – у парламенту, за то смо се увек залагали  и сматрамо да је веома важно да највећи број посланичких група присуствује седници, да изађе, да саопшти свој став.

За понедељак се најављује обраћање Александра Вучића Народној скупштини. Шта можемо очекивати у понедељак?

-Нико не може поставити ултиматум председнику Вучићу, председник Вучић изражава спремност да пружи одговоре на она најтежа питања, и председник и целокупно државно руководство то схватају врло озбиљно. То је јасан став и јасна политика Владе РС. Можда је за неке партије прихватљиво једнострано проглашена независност Косова, можда  је то за њих неповратан процес , али за нас није.

Милићевић подвлачи да и Влада РС и целокупно државно руководство имају јасан став да никада неће признати Косово. Дијалог нема алтернативу, разговори су у току да би имали будућност:

”Желимо да покренемо дијалог са мртве тачке, укинути таксе да би наставили да раговарамо.

Ово је вековни проблем, мењале су се Владе, мењале су се парламентарне већине, а ово питање је увек остајало. Сада је неко смогао  храбрости да врло отворено говори на ову тему и да коначно стави тачку, да ово питање реши. Не можемо више да забијамо главу у песак и да пуштамо да време  пролази, јер  како време буде пролазило ово питање ће постајати све теже и тиме ћемо на крају доћи до тога да нећемо имати о чему да разговармо. Имамо одговорност према генерацијама које долазе, не очекујем ја аплауз од Бошка Обрадовића, Вука Јеремића , Драгана Ђиласа, али очекујем  да ову храброст на прави начин цене генерације које долазе. Са друге стране имате нешто  што је врхунац политичког лудила,  а то је начин на који се данас понашају тзв. приштинске власти, ја мислим да  то више неразумеју ни они чије су они чедо, они који су их направили.”

-Мислим да  све ово чине из два разлога, први разлог – политички крах доживљавају на сваком кораку, губе тло под ногама, изгубили су апсолутно компас. Други разлог је страх од специјалног суда ОВК, замислите брдо Бриони  – Тачи и Рама разговарју врло отворено о  идеји Велике Албаније, замислите да је један такав скуп организовала Србија, и да су на тај начин разговарали председник Србије и председник Републике Српске. Како би нас дочекала ЕУ, дакле ово је јасан показатељ приштинских власти да они не желе компромис, не желе нормализацију односа, желе да сахране дијалог.

Са друге стране ово је један велики шамар ЕУ, први пут да они ударају шамар ЕУ, сама неиплементација свега онога што је договорено током Бриселског споразума је шамар ЕУ, јер целокупни раговори се воде под њиховим поткровитељством. Имамо двоструке стандарде и двоструке аршине,  али лично верујем да они чије су чедо имају црвене линије и потпуно сам убеђен  да ће тзв. приштинске власти те црвене линије брзо прећи.

Свако ко је истински храбар борац  за одбрану националних и државних интереса за њих је персона нон грата. Губе тло под ногама, увели су таксе, 13 међународно признатих  држава је повукло признање независности Косова.

Ми желимо компромис, ми настављамо са дипломатском активношћу, на крају ће се свести на то да ће их признати само Албанија и довиђења, срећан им пут.

Приштина доноси Резолуцију, отвара музеј геноцида итд…

”Имамо ситуацију да је усвојена некаква Резолуција, сад би крвници да суде. Сама Резолуција нема никакав ефекат, ми овде говоримо о терористима који су протерали један народ, терористи који су протерали народ данас  желе да прогласе Србију да је геноцидна.  Ко је овде кога протерао, 230.000 Срба је протерано са простора КиМ, у Приштини је живело око 40.000 Срба,  данас их има стотинак, у Призрену где је рођен Ивица Дачић је живело око 10.000 Срба, данас их нема десетак. По мом личном виђењу једнострано проглашење независноти Косова и Метохије је наставак једне агресије, притиска, који се врши на Србију, ово је наставак НАТО бомбардовања. Имате ове квази политичаре који  када не занају шта ће они се сете Слободана Милошевића и на све то везују Ивицу Дачића.

Ја им постављам врло просто и једноставно питање, колико нема Слободана Милошевића на политичкој сцени Србије  – 19 година, јесу ли 2000. године преузели одговорност и власт у Србији, зашто су након 2000. настављени агресија и притисци на Србију, зашто је проглашена једнострана независност Косова, зашто је настављено са прогоном Срба са КиМ, зашто је отцепљена Црна Гора, зашто су настављени притисци због Републике Српске? Нема Слободана Милошевића, ви имате власт, ви имате потпуну одговорност, и?”, рекао је Милићевић.

Изгласан је Тијанин закон без већег дела опозиције…

-Они који су потписали Тијанин закон, нису дошли, имали нешто важније, ваљда.Замислите, будете један од потписника, критикујете Владу РС, а онда  тражите разлог да један такав закон који се тиче заштите живота, безбедности  и  сигурности наше деце, не буде изгласан, казао је Милићевић.

Како коментаришете изјаве Марка Бастаћа?

-Коме је више битно шта прича господин Бастаћ, мислите да је то некоме битно, мислите да  је то некоме важно, мислите да је некоме важна групица која стане испод једног шатора?  Нека испод тог шатора објасне породицама зашто нису гласали за „Тијанин закон“,  нека испод тог шатора објасне представницима са простора КиМ, како и на који начин ће штитити и бранити њихове интересе. Они немају храбрости и немају спремности, кажу нема демократске расправе, нема демократског сучељавања мишљења. Тражили сте најпре писани Извештај – добили сте га.  Извештај ће бити доступан и јавности, поред тога биће удвостручена расправа, не знам шта више треба да учинимо да неко каже да неме демокртаске расправе и демократског сучељавања мишљења, рекао је Милићевић.

Ђилас и Јеремић?

-Интересантан је тај Ђилас, цела опозиција треба да бојкотује рад зато што Ђилас и Јеремић нису у парламенту. Један податак – Ђилас и Јеремић  су у једном тренутку добили легитимитет и поврење грађана. Ђилас као председник ДС, као лидер опозиције у паралменту је провео од 18. арпила до  15. октобра 2015 – 13 сати, 12 минута 15 секунди, а као шеф посланичке групе, опозиционе групе, која треба да нуди алтернативу и предлоге, 51 минут и 37 секунди, толико о њиховим алтернативама.

Што се тиче  Јеремића он је био само на полагању заклетве и ниједну секунду више,  након тога следи оно правдање, које можемо да прихавтимо као оправдање – Генерална скупштина УН. Мандат је почео од септембра, Народна скупштина  је конституисана 31. маја, вратио се „спектакуларно“ – вратио се у парламент да заступа интересе својих грађана, од 1. октобра до 8. новембра парламент је посетио свега пет пута, имао „спектакуларну“ конференцију за новинаре. Оног тренутка када смо усвајали буџет за 2014. годину, то је онај буџет којим смо поставили темеље реформског курса Владе РС, којим смо предузели храбре, одлучне кораке, да би дошли  до онога што имамо данас. То је здрав систем, заснован на здравим основама. Циљеве које смо тада поставили не да смо реализовали , ми смо подигли лествицу, резултати које смо постигли су далеко изнад циљева који су постављени. Каква је ово накнадна памет, ко је Вук Јеремић –  да ли особа А која је гласала, или особа Б? Ни нама више није јасно.

Извор: ТВ Хепи