Gostovanje Đorđa Milićevića u ”Dobro jutro Srbijo” na TV Hepi: Imamo odgovornost prema generacijama koje dolaze Vesti

Sa potpredsednikom Narodne skupštine i šefom poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Đorđem Milićevićem o posebnoj sednici Narodne skupštine zakazanoj za 27. maj.

-”27. maja je zakazana posebna sednica Narodne skupštine sa jednom tačkom dnevnog reda i to za nas nije dnevno politička tema, kako to hoće da predstave predstavnici pojedinih opozicionih opcija, to je za nas pitanje koje se tiče budućnosti Srbije i budućnosti svakog građanina Srbije.

Imamo sve ono što je neophodno da bi imali demokratsku raspravu i demokratsko sučeljavanje mišljenja, jedan deo opozicije još uvek traga za razlozima i za opravdanjem da se ne pojavi na sednici , pre svega zbog nespremnosti.  Oni nemaju hrabrosti da kroz jednu argumentovanu raspravu, demokratsko sučeljavanje mišljenja, konačno pokažu šta je to njihova alternativa, šta je za njih pravac, kuda Srbija treba da ide kada je reč o pitanju Kosova i Metohije.

To pitanje kod nas, predstavnika vladajuće većine nikada nije postojalo, mi takvo pitanje nikada nismo postavljali, naravno da ćemo učestvovati na sednici, jer na taj način želimo da damo svoj doprinos u odbrani nacionalnih interesa Srbije.

Pretpostavljam da oni imaju nešto važnija posla, pretpostavljam da je blokada saobraćajnica u Beogradu nešto značajnije i da će tako značajnije pomoći ljudima sa prostora KiM.”

Takođe, predsednik Srbije pokazao je spremnost da izađe pred poslanike, da govori o onome što je u ovom trenutku suštinski najvažnije  – pitanje odbrane nacionalnih i državnih interesa i da odgovori na sva pitanja. Ja sam potpuno ubeđen da neće biti pitanja na koje poslanici neće dobiti odgovor.

I pored svega  što se dešavalo, i pored svih poruka koje su slali mi smatramo da je važno da vodimo dijalog o ovom izuzetno važnom i značajnom pitanju upravo tamo gde se dijalog vodi – u parlamentu, za to smo se uvek zalagali  i smatramo da je veoma važno da najveći broj poslaničkih grupa prisustvuje sednici, da izađe, da saopšti svoj stav.

Za ponedeljak se najavljuje obraćanje Aleksandra Vučića Narodnoj skupštini. Šta možemo očekivati u ponedeljak?

-Niko ne može postaviti ultimatum predsedniku Vučiću, predsednik Vučić izražava spremnost da pruži odgovore na ona najteža pitanja, i predsednik i celokupno državno rukovodstvo to shvataju vrlo ozbiljno. To je jasan stav i jasna politika Vlade RS. Možda je za neke partije prihvatljivo jednostrano proglašena nezavisnost Kosova, možda  je to za njih nepovratan proces , ali za nas nije.

Milićević podvlači da i Vlada RS i celokupno državno rukovodstvo imaju jasan stav da nikada neće priznati Kosovo. Dijalog nema alternativu, razgovori su u toku da bi imali budućnost:

”Želimo da pokrenemo dijalog sa mrtve tačke, ukinuti takse da bi nastavili da ragovaramo.

Ovo je vekovni problem, menjale su se Vlade, menjale su se parlamentarne većine, a ovo pitanje je uvek ostajalo. Sada je neko smogao  hrabrosti da vrlo otvoreno govori na ovu temu i da konačno stavi tačku, da ovo pitanje reši. Ne možemo više da zabijamo glavu u pesak i da puštamo da vreme  prolazi, jer  kako vreme bude prolazilo ovo pitanje će postajati sve teže i time ćemo na kraju doći do toga da nećemo imati o čemu da razgovarmo. Imamo odgovornost prema generacijama koje dolaze, ne očekujem ja aplauz od Boška Obradovića, Vuka Jeremića , Dragana Đilasa, ali očekujem  da ovu hrabrost na pravi način cene generacije koje dolaze. Sa druge strane imate nešto  što je vrhunac političkog ludila,  a to je način na koji se danas ponašaju tzv. prištinske vlasti, ja mislim da  to više nerazumeju ni oni čije su oni čedo, oni koji su ih napravili.”

-Mislim da  sve ovo čine iz dva razloga, prvi razlog – politički krah doživljavaju na svakom koraku, gube tlo pod nogama, izgubili su apsolutno kompas. Drugi razlog je strah od specijalnog suda OVK, zamislite brdo Brioni  – Tači i Rama razgovarju vrlo otvoreno o  ideji Velike Albanije, zamislite da je jedan takav skup organizovala Srbija, i da su na taj način razgovarali predsednik Srbije i predsednik Republike Srpske. Kako bi nas dočekala EU, dakle ovo je jasan pokazatelj prištinskih vlasti da oni ne žele kompromis, ne žele normalizaciju odnosa, žele da sahrane dijalog.

Sa druge strane ovo je jedan veliki šamar EU, prvi put da oni udaraju šamar EU, sama neiplementacija svega onoga što je dogovoreno tokom Briselskog sporazuma je šamar EU, jer celokupni ragovori se vode pod njihovim potkroviteljstvom. Imamo dvostruke standarde i dvostruke aršine,  ali lično verujem da oni čije su čedo imaju crvene linije i potpuno sam ubeđen  da će tzv. prištinske vlasti te crvene linije brzo preći.

Svako ko je istinski hrabar borac  za odbranu nacionalnih i državnih interesa za njih je persona non grata. Gube tlo pod nogama, uveli su takse, 13 međunarodno priznatih  država je povuklo priznanje nezavisnosti Kosova.

Mi želimo kompromis, mi nastavljamo sa diplomatskom aktivnošću, na kraju će se svesti na to da će ih priznati samo Albanija i doviđenja, srećan im put.

Priština donosi Rezoluciju, otvara muzej genocida itd…

”Imamo situaciju da je usvojena nekakva Rezolucija, sad bi krvnici da sude. Sama Rezolucija nema nikakav efekat, mi ovde govorimo o teroristima koji su proterali jedan narod, teroristi koji su proterali narod danas  žele da proglase Srbiju da je genocidna.  Ko je ovde koga proterao, 230.000 Srba je proterano sa prostora KiM, u Prištini je živelo oko 40.000 Srba,  danas ih ima stotinak, u Prizrenu gde je rođen Ivica Dačić je živelo oko 10.000 Srba, danas ih nema desetak. Po mom ličnom viđenju jednostrano proglašenje nezavisnoti Kosova i Metohije je nastavak jedne agresije, pritiska, koji se vrši na Srbiju, ovo je nastavak NATO bombardovanja. Imate ove kvazi političare koji  kada ne zanaju šta će oni se sete Slobodana Miloševića i na sve to vezuju Ivicu Dačića.

Ja im postavljam vrlo prosto i jednostavno pitanje, koliko nema Slobodana Miloševića na političkoj sceni Srbije  – 19 godina, jesu li 2000. godine preuzeli odgovornost i vlast u Srbiji, zašto su nakon 2000. nastavljeni agresija i pritisci na Srbiju, zašto je proglašena jednostrana nezavisnost Kosova, zašto je nastavljeno sa progonom Srba sa KiM, zašto je otcepljena Crna Gora, zašto su nastavljeni pritisci zbog Republike Srpske? Nema Slobodana Miloševića, vi imate vlast, vi imate potpunu odgovornost, i?”, rekao je Milićević.

Izglasan je Tijanin zakon bez većeg dela opozicije…

-Oni koji su potpisali Tijanin zakon, nisu došli, imali nešto važnije, valjda.Zamislite, budete jedan od potpisnika, kritikujete Vladu RS, a onda  tražite razlog da jedan takav zakon koji se tiče zaštite života, bezbednosti  i  sigurnosti naše dece, ne bude izglasan, kazao je Milićević.

Kako komentarišete izjave Marka Bastaća?

-Kome je više bitno šta priča gospodin Bastać, mislite da je to nekome bitno, mislite da  je to nekome važno, mislite da je nekome važna grupica koja stane ispod jednog šatora?  Neka ispod tog šatora objasne porodicama zašto nisu glasali za „Tijanin zakon“,  neka ispod tog šatora objasne predstavnicima sa prostora KiM, kako i na koji način će štititi i braniti njihove interese. Oni nemaju hrabrosti i nemaju spremnosti, kažu nema demokratske rasprave, nema demokratskog sučeljavanja mišljenja. Tražili ste najpre pisani Izveštaj – dobili ste ga.  Izveštaj će biti dostupan i javnosti, pored toga biće udvostručena rasprava, ne znam šta više treba da učinimo da neko kaže da neme demokrtaske rasprave i demokratskog sučeljavanja mišljenja, rekao je Milićević.

Đilas i Jeremić?

-Interesantan je taj Đilas, cela opozicija treba da bojkotuje rad zato što Đilas i Jeremić nisu u parlamentu. Jedan podatak – Đilas i Jeremić  su u jednom trenutku dobili legitimitet i povrenje građana. Đilas kao predsednik DS, kao lider opozicije u paralmentu je proveo od 18. arpila do  15. oktobra 2015 – 13 sati, 12 minuta 15 sekundi, a kao šef poslaničke grupe, opozicione grupe, koja treba da nudi alternativu i predloge, 51 minut i 37 sekundi, toliko o njihovim alternativama.

Što se tiče  Jeremića on je bio samo na polaganju zakletve i nijednu sekundu više,  nakon toga sledi ono pravdanje, koje možemo da prihavtimo kao opravdanje – Generalna skupština UN. Mandat je počeo od septembra, Narodna skupština  je konstituisana 31. maja, vratio se „spektakularno“ – vratio se u parlament da zastupa interese svojih građana, od 1. oktobra do 8. novembra parlament je posetio svega pet puta, imao „spektakularnu“ konferenciju za novinare. Onog trenutka kada smo usvajali budžet za 2014. godinu, to je onaj budžet kojim smo postavili temelje reformskog kursa Vlade RS, kojim smo preduzeli hrabre, odlučne korake, da bi došli  do onoga što imamo danas. To je zdrav sistem, zasnovan na zdravim osnovama. Ciljeve koje smo tada postavili ne da smo realizovali , mi smo podigli lestvicu, rezultati koje smo postigli su daleko iznad ciljeva koji su postavljeni. Kakva je ovo naknadna pamet, ko je Vuk Jeremić –  da li osoba A koja je glasala, ili osoba B? Ni nama više nije jasno.

Izvor: TV Hepi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.