Гостовање Ивице Дачића у Дневнику на РТС: Циљ је да ниједна земља више не призна Косово Вести

Морамо да обезбедимо да ниједна земља више не призна Косово, рекао је за РТС министар спољних послова Ивица Дачић и додао да ће наставити да ради на томе.

Ивица Дачић је, гостујући у Дневнику РТС-а, истакао да је и његова посета Африци, током које је био у седам земаља, била веома успешна и да је имала за циљ да их упозна са ситуацијом.

“Африка је за нас веома важна, има 54 чланице Уједињених нација из Африке од 193. Такође, то су наше традиционално пријатељске земље још из времена Тита и Југославије, али земље у којима нико није био по 10, 20, а у некима и 30 година”, рекао је Дачић.

Додао је да су то државе у којима смо после 2000. године затворили амбасаде и окренули се Западу.

“Ја, наравно, подржавам наше стратешко опредељење за чланство у ЕУ, али сматрам да је у овом тренутку такође наш стратешки интерес да се боримо за очување нашег територијалног интегритета и суверенитета, а то значи да одржимо нашу позицију око Косова и Метохије, а она може бити одржана само уколико се не дозволи да Косово постане чланица различитих међународних организација, укључујући и УН”, објаснио је Дачић.

Истакао је да је неопходно да се те земље упознају са нашим ставовима и да је због тога важно да се са њима разговара.

Навео је да најпре посетио Танзанију, у којој тридесет година нико од српских званичника није био.

“Ми смо затворили амбасаду у Танзанији, а очекујемо да Танзанија зна шта су наши инетереси”, рекао је Дачић и додао да је Танзанија потпуно увидела нашу позицију и да не верује да ће више гласати за Косово.

Друга дестинација био је Мадагаскар, који има новог председника, а министар каже да је било важно обезбедити да они не промене одлуку о томе што су повукли признање Косова.

Трећа земља је био Свазиленд који је признао Косово, четврта Конго где се састао са новим председником.”Он ми је рекао да даје чврсту реч да неће признати Косово и неће мењати позицију”, додао је Дачић.

Затим је посетио Того и Гану. “Ми смо са њима готово прекинули све односе, али су председници тих земаља свесни ситуације”, рекао је министар.

Након тога је на позив председника Сомалије отишао и на састанак у Магадиш имајући у виду да Сомалија сматра да прелазна влада која је 2010. године донела одлуку о признању Косова, да та одлука није валидина.

На питање да ли је резулатат посета најава укидања признања, Дачић каже да ћемо видети шта ће се дешавати.

“Не може се једном посетом решити нешто се није решавало 20, 30 година”, нагласио је Дачић.

Током састанка министра Ивице Дачића са председником Сомалије у близини председничке палате догодио се терористички напад.

“Ја сам дошао увече, сачекали су ме у Могадишу и прво су изразили захвалност, ја сам био први који је стигао ноћу”, рекао је Дачић.

Током састанка који је, како каже Дачић, био веома повољан и добар за нас, десио се напад.

“Ја сам у то време говорио и онда сам једноставно наставио даље. Они су се фрапирали том нашом реакцијом, јер Енглези су долазили на састанак код њега у панциру и шлемовима”, навео је Дачић и додао да је председнику Сомалије рекао да смо ми на то навикли.

“Нажалост преживели смо ми и много теже случајеве”, закључио је Дачић.

Извор: РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.