Gostovanje Ivice Dačića u Dnevniku na RTS: Cilj je da nijedna zemlja više ne prizna Kosovo Vesti

Moramo da obezbedimo da nijedna zemlja više ne prizna Kosovo, rekao je za RTS ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i dodao da će nastaviti da radi na tome.

Ivica Dačić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, istakao da je i njegova poseta Africi, tokom koje je bio u sedam zemalja, bila veoma uspešna i da je imala za cilj da ih upozna sa situacijom.

“Afrika je za nas veoma važna, ima 54 članice Ujedinjenih nacija iz Afrike od 193. Takođe, to su naše tradicionalno prijateljske zemlje još iz vremena Tita i Jugoslavije, ali zemlje u kojima niko nije bio po 10, 20, a u nekima i 30 godina”, rekao je Dačić.

Dodao je da su to države u kojima smo posle 2000. godine zatvorili ambasade i okrenuli se Zapadu.

“Ja, naravno, podržavam naše strateško opredeljenje za članstvo u EU, ali smatram da je u ovom trenutku takođe naš strateški interes da se borimo za očuvanje našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta, a to znači da održimo našu poziciju oko Kosova i Metohije, a ona može biti održana samo ukoliko se ne dozvoli da Kosovo postane članica različitih međunarodnih organizacija, uključujući i UN”, objasnio je Dačić.

Istakao je da je neophodno da se te zemlje upoznaju sa našim stavovima i da je zbog toga važno da se sa njima razgovara.

Naveo je da najpre posetio Tanzaniju, u kojoj trideset godina niko od srpskih zvaničnika nije bio.

“Mi smo zatvorili ambasadu u Tanzaniji, a očekujemo da Tanzanija zna šta su naši ineteresi”, rekao je Dačić i dodao da je Tanzanija potpuno uvidela našu poziciju i da ne veruje da će više glasati za Kosovo.

Druga destinacija bio je Madagaskar, koji ima novog predsednika, a ministar kaže da je bilo važno obezbediti da oni ne promene odluku o tome što su povukli priznanje Kosova.

Treća zemlja je bio Svazilend koji je priznao Kosovo, četvrta Kongo gde se sastao sa novim predsednikom.”On mi je rekao da daje čvrstu reč da neće priznati Kosovo i neće menjati poziciju”, dodao je Dačić.

Zatim je posetio Togo i Ganu. “Mi smo sa njima gotovo prekinuli sve odnose, ali su predsednici tih zemalja svesni situacije”, rekao je ministar.

Nakon toga je na poziv predsednika Somalije otišao i na sastanak u Magadiš imajući u vidu da Somalija smatra da prelazna vlada koja je 2010. godine donela odluku o priznanju Kosova, da ta odluka nije validina.

Na pitanje da li je rezulatat poseta najava ukidanja priznanja, Dačić kaže da ćemo videti šta će se dešavati.

“Ne može se jednom posetom rešiti nešto se nije rešavalo 20, 30 godina”, naglasio je Dačić.

Tokom sastanka ministra Ivice Dačića sa predsednikom Somalije u blizini predsedničke palate dogodio se teroristički napad.

“Ja sam došao uveče, sačekali su me u Mogadišu i prvo su izrazili zahvalnost, ja sam bio prvi koji je stigao noću”, rekao je Dačić.

Tokom sastanka koji je, kako kaže Dačić, bio veoma povoljan i dobar za nas, desio se napad.

“Ja sam u to vreme govorio i onda sam jednostavno nastavio dalje. Oni su se frapirali tom našom reakcijom, jer Englezi su dolazili na sastanak kod njega u panciru i šlemovima”, naveo je Dačić i dodao da je predsedniku Somalije rekao da smo mi na to navikli.

“Nažalost preživeli smo mi i mnogo teže slučajeve”, zaključio je Dačić.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.