Најновије

Изједначити статус родитеља деце са инвалидитетом са статусом хранитеља Посланичка група

Снежана Пауновић, народна посланица Социјалистичке партије Србије поставила је посланичко питање министру за рад, борачка и социјална питања

Данас бих поставила питање министру за рад, борачка и социјална питања, а оно се односи на један озбиљан друштвени односно социјални проблем.

У питању су деца и лица са посебним потребама којих у Србији има неколико хиљада, а која захтевају целодневни надзор и негу.

О већини ове деце брину њихове биолошке породице док је један број смештен у установе социјалне заштите.

Више пута је покретана иницијатива да се реши статус родитеља деце са инвалидитетом који се сами старају о својој деци, брину о њиховом здравственом стању и негују их 24 часа.

Приликом доношења закона о социјалној заштити 2011. године Посланичка група СПС у сарадњи са једним бројем удружења родитеља деце са посебним потребама успела је да издејствује законско решење по којем право на сталну новчану социјалну помоћ има и родитељ који се сам стара о свом детету са сметњама у развоју због чега не може да буде радно ангажован. Дакле не може да зарађује за своју породицу.

Такође, постоји грађанска иницијатива са преко 150 хиљада потписа са захтевом да се са хранитељима изједначи статус родитеља деце са инвалидитетом од 100 одсто. Односно да се усвоји закон Родитељ Хранитељ.

За усвајање оваквог закона или за уношење одредби које се односе на статус родитеља хранитељ у постојеће законодавство, а то се прес свега односи на закон о раду и закон о социјалној заштити, постоји низ оправданих разлога од психолошких, социјалних до економских јер живот деце са посебним потребама у биолошкој породици јесте најадекватније решење. Сама породица пружа све облике подршке и заштите свом детету.

Када је у питању економски разлог за државу је такође адекватније решење да се ова деца задрже у својим породицама а не да се смештају у установе социјалне заштите које су и скупе, а и нема их довољно. Да напоменем да је то пракса у највећем броју развијених земаља и пракса многих земаља ЕУ.

С тим у вези желим да питам министра Ђорђевића:

Да ли постоји размишљање о прихватању грађанске иницијативе о доношењу закона Родитељ Хранитељ којим би се изједначио статус и положај биолошких родитеља који сами брину о својој деци са посебним потребама са статусом хранитеља који за старање о овој децу добија материјалну накнаду од државе?

Сматрамо да држава треба ово важно социјално питање да реши управо на начин како се предлаже иницијативом родитеља.

Категорије: Посланичка група

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.