Триван на отварању тродневне међународне конференције „Шифт“ у оквиру ”Миксер фестивала” Вести

Прелазак ка циркуларној, односно зеленој економији у Србији значиће нова радна места, нови простор за инвестиције, али и нови начин размишљања и понашања који ће увести Србију у заједницу модерних држава, рекао је између осталог министар  заштите животне средине Горан Триван на отварању тродневне међународне конференције „Шифт“ која се одржава у оквиру „Миксер фестивала“ у Музеју науке и технике у Београду.

Овогодишњи јубиларни „Миксер фестивал“ посвећен је одрживом развоју и циркуларној економији, који се тематски разматрају од стране домаћих и страних стручњака ради изналажења одговора и путева ка еколошки утемељеним развојним решењима. Позивајући друштво да „циркулише“, министар Триван је нагласио да се Министарство заштите животне средине озбиљно бави темом циркуларне тј. зелене економије, заједно са цивилним друштвом, привредним и међународним организацијама који разумеју њен значај. Међутим, како је истакао, значајно је да ову тему разумеју у привредном сектору, а посебно доносиоци одлука.

„У Србији имамо 80 посто мање пластичних кеса, и то без посебних административних мера, што значи да грађани могу сами да мењају своје навике и понашање, само им треба пружити прилику,“ указао је Триван. За очување вредности које Србија поседује кључно је питање како се према том богатству односимо, а пример активног деловања ка мењању свог окружења на боље је „Миксер фестивал“ као својеврсни еколошки и културни френомен. У основи свега је љубав према земљи и држави, закључио је, јер само уз љубав која повезује људе и светове можемо негде стићи.

Извор: Министарство заштите животне средине

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.