Trivan na otvaranju trodnevne međunarodne konferencije „Šift“ u okviru ”Mikser festivala” Vesti

Prelazak ka cirkularnoj, odnosno zelenoj ekonomiji u Srbiji značiće nova radna mesta, novi prostor za investicije, ali i novi način razmišljanja i ponašanja koji će uvesti Srbiju u zajednicu modernih država, rekao je između ostalog ministar  zaštite životne sredine Goran Trivan na otvaranju trodnevne međunarodne konferencije „Šift“ koja se održava u okviru „Mikser festivala“ u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu.

Ovogodišnji jubilarni „Mikser festival“ posvećen je održivom razvoju i cirkularnoj ekonomiji, koji se tematski razmatraju od strane domaćih i stranih stručnjaka radi iznalaženja odgovora i puteva ka ekološki utemeljenim razvojnim rešenjima. Pozivajući društvo da „cirkuliše“, ministar Trivan je naglasio da se Ministarstvo zaštite životne sredine ozbiljno bavi temom cirkularne tj. zelene ekonomije, zajedno sa civilnim društvom, privrednim i međunarodnim organizacijama koji razumeju njen značaj. Međutim, kako je istakao, značajno je da ovu temu razumeju u privrednom sektoru, a posebno donosioci odluka.

„U Srbiji imamo 80 posto manje plastičnih kesa, i to bez posebnih administrativnih mera, što znači da građani mogu sami da menjaju svoje navike i ponašanje, samo im treba pružiti priliku,“ ukazao je Trivan. Za očuvanje vrednosti koje Srbija poseduje ključno je pitanje kako se prema tom bogatstvu odnosimo, a primer aktivnog delovanja ka menjanju svog okruženja na bolje je „Mikser festival“ kao svojevrsni ekološki i kulturni frenomen. U osnovi svega je ljubav prema zemlji i državi, zaključio je, jer samo uz ljubav koja povezuje ljude i svetove možemo negde stići.

Izvor: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.