Најновије

Бранко Ружић: Швајцарска искуства за бољу локалну самоуправу у Србији Вести

Представници 96 локалних самоуправа потписали су Меморандум о разумевању у области доброг управљања са програмом Свис ПРО, за чију је реализацију швајцарска влада определила 5,8 милиона евра, како би допринела развоју општина кроз унапређење доброг управљања и социјалне укључености.

Како је речено, потписивање меморандума представља важан корак ка успостављању трајних ресурса за унапређење рада и примену принципа доброг управљања у свакодневном раду и функционисању локалних администрација.

Применом тих принципа унапредиће се транспарентност, одговорност, ефикасност и отвореност локалних самоуправа, а тиме допринети и друштвеном и економском развоју локалних заједница.

Министар државе управе и локалне самоуправе Бранко Ружић је рекао да је задовољство видети тако много представника локалних самоуправа на једном месту и уједнињених око једног циља – добре локалне управе.

Навео је да је ресорно министарство у протеклих 15 година, у сарадњи са Владом Швајцарске, радило на преносу знања и швајцарских искустава о добром управљању у Србији како би се локална самоуправа још више приближила грађанима.

“Посебно смо захвални нашим швајцарским партнерима што су у овом процесу пренели приступ који је релевантан за контекст Србије и тиме обезбедили ефектан алат за спровођење принципа доброг управљања на локалном нивоу. Данашњим потписивањем Меморандума о разумевању започињете дугорочни процес који ће за резултат имати побољшан квалитет пружања услуга за грађане чиме осигуравате њихову даљу подршку за локалне политике и активности које спроводите”, рекао је Ружић.

Он је истакао да је подршка Владе Швајцарске, кроз претходне програме и актуелни програм Свиш ПРО, у складу са оријентацијом и настојањима Владе Србије и ресорног министарства да јавну управу учини модерним сервисом за грађане и привреду.

“Непрекидним радом на уређењу интерних процеса, овај сервис се стално унапређује у смислу повећања одговорности и транспарентности, унапређења учешћа грађана, као и повећања ефикасности и делотворности у свом деловању”, навео је министар.

 

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.