Најновије

Гостовање Ивице Дачића на ТВ Пинк: Упркос намерама Приштине, међународна заједница је схватила озбиљност ситуације, као и нашу намеру да заштитимо Србе Вести

Албанци не желе никакве преговоре, они минирају било какав компромис, то су показали јучерашњим упадом на север Косова, рекао је за Ново јутро телевизије Пинк, министар спољних послова Ивица Дачић.

Поводом упада јединица РОСУ на север Косова, Дачић је рекао да нас нажалост, више ништа не изненађује када је реч о приштинским властима, које се труде да створе једну нову политичку реалност и да навикавају међународну заједницу на овакве поступке.

– Они желе да наше, мирно понашање представе као ненормално. Они сваки дан имау нове инциденте. Труде се да све упакују у једну игру речи. Говоре да је реч о редовним полицијским акцијама. А сви знамо да не може бити редовна акција, интервенција у којој преко 70 возила упада на север, где се употребљава ватрено оружје, малтретира српско становништво и слично – рекао је Дачић.

Дачић је рекао да када су организовали састанак у Београду, нису били против тога да Косово учествује у одређеним активностима, али на начин на који је то предвиђено.

– Када је Хоџај  био у посети, као министар спољних послова, највећу непријатност је доживео тако што се заглавио у лифту. Ми смо културна средина која испуњава обавезе домаћина – рекао је Дачић.

Како каже, очигледно је да они не желе никакве преговоре, и заправо, како додаје они минирају било какав компромис.

Дачић је рекао да се у тренутку упада РОСУ на Косово, налазио у Братислави на скупу Вишеградске групе.

– То је једна добра организација позиционирана да сарађује са одређеним регионима. Сада су били на реду министри западног Балкана. Они су ме одмах посаветовали да не би требали ништа да радимо. Да останемо мирни – рекао је Дачић.

Како каже, Приштина покушава да навикне међународну заједницу на своје понашање. И додаје, да је то политичка борба било би ок, али да се овде не ради о томе.

– Овде се све претвара у малтретирање становништва и однос према српском народу, где би они највише волели да се Срби одатле иселе. Зато је за нас кључно питање севера. Долазак РОСУ у Грачаницу или у Штрпце није никакав ексклузивитет, јер они тамо долазе стално. Не постоји српски одбрамбени механизам за средине које су на југу, али је север нешто сасвим друго – рекао је Дачић.

Како каже, север им је камен у ципели, они би, додаје, хтели да остваре суверенитет на целој територији Косова.

– Најбитније је да сачувамо одбрамбене системе тамо. При том не мислим на оружане снаге, или нешто што би представљало припрему за неки рат, већ и на системе обавештавања и јављања, као и на све остале – рекао је Дачић.

Додаје да ми не можемо да знамо које су им намере, и због чега упадају и демонстрирају силу.

– То изазива реакцију код Срба. Могло је да дође до тешких последица и немира, да дође до нежељених последица свега тога, и наравно, иако Србија никоме не прети, морају да знају да међународна заједница тамо гарантује безбедност за Србе, и да уколико тога нема, ми би свакако морали да заштитимо свој народ. Били би принуђени или да гледамо како неко прогања наш народ или да интервенишемо, а јуче смо отворено рекли шта могу да очекују – рекао је Дачић.

Како истиче, јуче су јавно рекли да позивају све, да их не терају да морају да интервенишу.

– Ипак, мислим да је међународна заједница схватила озбиљност ситуације као и нашу намеру да заштитимо Србе. Усвојили су то што је рекао председник Вучић, а што сам и ја такође рекао на скупу у Братислави пред свима – рекао је Дачић.

Дачић је рекао да наш европски пут зависи и од дијалога са Приштином, а проблем је, како додаје, што он не зависи само од нас.

– Питање је како сада даље да се разговара. Уколико ће неко да и даље толерише овакво понашање Приштине, не знам како ће све даље да се одвија и решава – рекао је Дачић.

Како каже, оваква акција није припремљена преко ноћи, већ је припремљена унапред и то веома детаљно. Додаје да су хтели да ставе “ногу”на север, па ако им прође, прође.

Дачић је коментаришући коментар КФОР-а да се не меша у унутрашње ствари и регуларне полицијске снаге, рекао да је то игра речи и правдање за оно што се десило.

– Овакве ствари не смеју више да се дешавају, не зато што то некоме смета или не, већ што су то озбиљне ствари и последице могу да буду тешке – рекао је Дачић.

Он је рекао да је управо зато много битно да се врати дијалогу, и да ће Србија дати све од себе да се сачува мир и биће конструктива али и чврста у заштити нашег народа на КиМ.

Поводом обележавања Дана српске дипломатије, Дачић је рекао да је то датум када је формирана прва Књажевска канцеларија, и подсећа да је то било некакво прво министарство, када је почела нека наша дипломатска активност.

– Тада су почели већ да долазе конзули, а тек касније су почели да бивају амбасадори. Први је био Јован Дучић. Ми данас водимо тешке борбе, у условима када је то потпуно промењено у односу на пре 200 година – рекао је Дачић.

Како каже, данас се поставља питање шта дипломатија може да допринесе.

– Наш успех је што смо успели да преокренемо ток историје према питању Косова и да то питање вратимо на дневни ред – рекао је Дачић.

 

Извор: ТВ Пинк

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.