Најновије

Никодијевић разговарао са делегацијом кинеске покрајине Венгџоу Београд

Председник Скупштине града Никола Никодијевић примио је у Старом двору делегацију кинеског града Венгџоу коју је предводио заменик директора Сталног комитета Народне скупштине Града Венгџоу Пан Сјаоџенг.

Чланови кинеске делегације и Града Београда разговарали су о могућностима сарадње у области културе, привреде и образовања, а Никодијевић је указао и на значај традиционалног пријатељства између два народа.

Никодијевић је том приликом прецизирао да је реч о културној, спортској и привредној посети, те да је она још један доказ у низу добрих међудржавних односа између две земље, али и градова последњих година.

– Град Београд задњих неколико година гаји веома присне односе са НР Кином, али и са градовима из Кине. У граду Београду се реализује велики број пројеката које спроводе кинеске компаније, а захваљујући међудржавном споразуму између Републике Србије и Народне Републике Кине. Разговарали смо о продубљивању сарадње и могућностима да кинеске компаније даље учествују у пројектима које смо започели у Београду, а то је пре свега изградња фабрика за прераду отпадних вода, за коју су нам неопходна искуства и технологије које поседују кинеска држава и градови – указао је Никодијевић.

Он је подсетио да све више кинеских туриста посећује Београд, док су се инфо-табле на кинеском језику на улицама наше престонице показале као добра одлука. Такође је указао на потребу увођења директне авионске линије између Београда и Пекинга, као и Београда и Шангаја.

Додао је да се разговарало и о спортској сарадњи, подсетивши да је делегација Града Венгџоу посетила спортски комплекс Фудбалског савеза Србије у Старој Пазови. Такође се разговарало и о културној сарадњи, као што су гостовања позоришта, али и о манифестацији Дани Београда у Пекингу, која треба да се одржи наредне године у главном граду Кине.

– Одлични политички односи између две државе, посебно добри односи предаседника Александра Вучића и председника Си Ђи Пинга омогућили су и нама на локалном нивоу да реализујемо важне пројекте за добробит свих наших грађана – закључио је председник Скупштине Града Београда.

– Са Србијом имамо традиционално пријатељске односе, а посебно желимо да ојачамо наше везе у области спорта и привреде. Као представници Града Венгџоуа такође желимо да остваримо што бољу сарадњу са Београдом. Јуче смо посетили српску „Кућу фудбала”, јер је познато колико је ваша земља добра у том спорту. Фудбал је такође шанса за развијање добрих односа двеју земаља. Желео бих да захвалим нашем домаћину, председнику Скупштине Града Београда, на позиву да посетимо ваш град, као и на срдачном дочеку – рекао је  Пан Сјаоџенг, заменик директора Сталног комитета Народне скупштине Града Венгџоу.

Извор и фото: Беоинфо

Категорије: Београд

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.