Nikodijević razgovarao sa delegacijom kineske pokrajine Vengdžou Beograd

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević primio je u Starom dvoru delegaciju kineskog grada Vengdžou koju je predvodio zamenik direktora Stalnog komiteta Narodne skupštine Grada Vengdžou Pan Sjaodženg.

Članovi kineske delegacije i Grada Beograda razgovarali su o mogućnostima saradnje u oblasti kulture, privrede i obrazovanja, a Nikodijević je ukazao i na značaj tradicionalnog prijateljstva između dva naroda.

Nikodijević je tom prilikom precizirao da je reč o kulturnoj, sportskoj i privrednoj poseti, te da je ona još jedan dokaz u nizu dobrih međudržavnih odnosa između dve zemlje, ali i gradova poslednjih godina.

– Grad Beograd zadnjih nekoliko godina gaji veoma prisne odnose sa NR Kinom, ali i sa gradovima iz Kine. U gradu Beogradu se realizuje veliki broj projekata koje sprovode kineske kompanije, a zahvaljujući međudržavnom sporazumu između Republike Srbije i Narodne Republike Kine. Razgovarali smo o produbljivanju saradnje i mogućnostima da kineske kompanije dalje učestvuju u projektima koje smo započeli u Beogradu, a to je pre svega izgradnja fabrika za preradu otpadnih voda, za koju su nam neophodna iskustva i tehnologije koje poseduju kineska država i gradovi – ukazao je Nikodijević.

On je podsetio da sve više kineskih turista posećuje Beograd, dok su se info-table na kineskom jeziku na ulicama naše prestonice pokazale kao dobra odluka. Takođe je ukazao na potrebu uvođenja direktne avionske linije između Beograda i Pekinga, kao i Beograda i Šangaja.

Dodao je da se razgovaralo i o sportskoj saradnji, podsetivši da je delegacija Grada Vengdžou posetila sportski kompleks Fudbalskog saveza Srbije u Staroj Pazovi. Takođe se razgovaralo i o kulturnoj saradnji, kao što su gostovanja pozorišta, ali i o manifestaciji Dani Beograda u Pekingu, koja treba da se održi naredne godine u glavnom gradu Kine.

– Odlični politički odnosi između dve države, posebno dobri odnosi predasednika Aleksandra Vučića i predsednika Si Đi Pinga omogućili su i nama na lokalnom nivou da realizujemo važne projekte za dobrobit svih naših građana – zaključio je predsednik Skupštine Grada Beograda.

– Sa Srbijom imamo tradicionalno prijateljske odnose, a posebno želimo da ojačamo naše veze u oblasti sporta i privrede. Kao predstavnici Grada Vengdžoua takođe želimo da ostvarimo što bolju saradnju sa Beogradom. Juče smo posetili srpsku „Kuću fudbala”, jer je poznato koliko je vaša zemlja dobra u tom sportu. Fudbal je takođe šansa za razvijanje dobrih odnosa dveju zemalja. Želeo bih da zahvalim našem domaćinu, predsedniku Skupštine Grada Beograda, na pozivu da posetimo vaš grad, kao i na srdačnom dočeku – rekao je  Pan Sjaodženg, zamenik direktora Stalnog komiteta Narodne skupštine Grada Vengdžou.

Izvor i foto: Beoinfo

Kategorije: Beograd

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.