Најновије

Проф. др Предраг Ј. Марковић: Питање је докле може да се трпи бирократско уцењивање… Вести

Србија може да верује само себи, а после најновијих дешавања на КиМ и условљавања напретка ка ЕУ нормализацијом односа са Приштином, треба да преиспита своју безрезервну оданост европским принципима и европском путу, сматра високи функционер СПС, историчар Предраг Ј. Марковић.

Упитан шта је алтернатива ЕУ, Марковић каже да је свет много већи него што “ускогруде бирократе” из Брисела мисле, наводећи да Србија има и неке пријатеље који су, како каже, већи и јачи од ЕУ, пре свега Русију и Кину.

Питање је докле може да се трпи “бирократско уцењивање” којем је Србија сада подвргнута, јер оно што се од ње тражи, није се тражило ни од једне земље чланице, каже Марковић и додаје да би волео да види да ли би данас нека земља чланица тако лако пристала на промену правила.

“То је као да усред утакмице мењате правила игре”, рекао је Марковић за Танјуг.

Како каже, ако скренемо са европског пута, то ће у великој мери бити израз разочарења у то да је Европа напустила свог најоданијег савезника на Балкану, а то је Србија.

Објашњава да је Србија, историјски гледано, била симбол европских вредности, од увођења демократије, људских права, па до антифашизма.

“И ви издате такву земљу за подршку једном криминалном ентитету као што је “Тачистан” или “Харадистан””, пита се Марковић.

На питање о најновијим дешавањима на КИМ, од упада специјалних јединица на север Косова без одобрења, до Тачијеве изјаве да неће дозволити формирање ЗСО, која није наишла на осуду ЕУ, иако је гарант Бриселског споразума, Марковић каже да су ЕУ и САД издале сопствене интересе и стандарде на Косову и допуштали гажење међународног права и свих норми понашања када је реч о заштити Срба и српских интереса.

“То је стара вест. Међутим, нова вест је да они нису пријатељи ни Албанцима. Они користе Албанце као неке ”керове на ланцу”. Косово ни мало не напредује у приближавању Европској унији, не дају им визну либерализацију, а огорченост Албанаца је погрешно усмерена”, сматра Марковић.

Он додаје да би Албанци требало да се запитају да ли им је било боље када су сарађивали са Србима или сада када их, како каже, користе на ружан начин за “комадање Србије”.

“Када размишљамо о пасошима већи је пријатељ Албанаца био Слободан Милошевић од данашње Европске уније”, истакао је Марковић.

На Тачијеву најаву да ће бити размотрена могућност о уједињењу са Албанијом уколико ЕУ настави са изолацијом Косова, Марковић казе да није сигуран да би Албанци из Албаније били одушевљени због тога.

“Ја бих највише волео да косовски Албанци добију неки пасош с којим ће да потраже бољи живот негде другде у свету. Нисам сигуран да би албански Албанци били одушевљени да им се њихова браћа са Косова другачијег менатлитета и политичке културе натоваре на врат”, каже Марковић.

Сматра да је живот Албанаца у Југославији био тада далеко бољи него живот Албанаца у Албанији, а да је сада Албанија у односу на Косово узорна држава.

“Испада да је чак најтврђа српска управа на Косову боља за Албанце него та такозвана независност”, закључује Марковић.

Извор: Танјуг