Izjava Đorđa Milićevića povodom bojkota rada Narodne skupštine jednog dela opozicije Vesti

Narodna skupština Republike Srbije je simbol demokratičnosti, efikasnosti, transparentnosti i javnosti, predstavlja mesto gde se vodi dijalog, mesto gde se sučeljavaju mišljenja i razmenjuju stavovi. Deo opozicionih političkih partija koji kritikuju prethodne tri godine rada Narodne skupštine Republike Srbije, a već mesecima ne učestvuju u radu parlamenta, odlučili su da dijalog vode na ulici i ispod šatora, kao pleme koje bira svog poglavicu, a ne u Skupštini kao normalno uređeno društvo.

Građani Republike Srbije koji su im dali legitimitet očekuju od svojih predstavnika učešće u donošenju zakona, konstruktivnu raspravu, sučeljavanje mišljenja, a ne da se njihov takozvani rad kao narodnih poslanika svodi na bezidejne monologe u skupštinskom holu, prikrivajući time nedostatak političkih ideja i jasnih odgovora na političke i društvene procese u zemlji.

Parlament kao institucija u prethodne tri godine doneo je vrlo važne zakone i odluke koji se tiču budućnosti svih građanki i građana Republike Srbije.

Činjenica da opozicioni poslanici koji odbijaju da se vrate u skupštinske klupe,  nisu glasali za Tijanin zakon, čiji su potpisnici, kao i da su bojkotovali sednicu Skupštine na kojoj je predstavljen izveštaj o Kosovu i Metohiji, a čije su održavanje više puta tražili, govori o njihovoj neodgovornosti i neozbiljnosti prema vrlo bitnim društvenim i državnim pitanjima, ali nam govori i to da su u politici zbog sebe i svojih interesa a ne zbog onoga zbog čega politika postoji a to je Srbija i budućnost Srbije.

Deo poslanika opozicije u prethodne tri godine argmentovanu raspravu su zamenili verbalnim sukobima, destrukcijom, nasiljem, uvredama, pravljenjem cirkusa u plenumskoj sali. Setimo se čupanja mikrofona, upada u kabinet predsednice Narodne skupštine, unošenje kamena u skupštinsku salu, gađanja predsednika odbora kompjuterskim mišem. A onda su skupštinsku govornicu zamenili za tviter prostor u kom danonoćno plasiraju svoje frustracije i mržnju, narušavajući tako dostojanstvo i narodnog poslanika i Narodne skupštine.

Ovaj saziv parlamenta, nažalost, ostaće upamćen i po najvećem broju političkih preletanja upravo opozicionih poslanika tako da ni oni sami ne znaju kojoj poslaničkoj grupi pripadaju.

Sve ovo govori da su predstavnici takozvanog Saveza za Srbiju ostali dosledni samo jednom a to je da su uvek protiv onoga što čini i radi vladajuća koalicija kako bi pokušali da dođu do političkih poena. Jedina zajednička politika im je nasilje, bojkot, napadi na medijske kuće, novinarke i upadi u državne institucije sa motornim testerama.

Za tri godine skupštinske rasprave nismo čuli predlog postoji li alternativa politici koju vodi vladajuća koalicija, postoji li neki drugi put i pravac kojim Srbija treba da ide.

 

Predsednik Poslaničke grupe SPS

Đorđe Milićević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.