Потпредседник Народне скупштине Републике Србије Ђорђе Милићевић и председник Одбора за спољне послове Проф. др Жарко Обрадовић на Четвртом заседању Комисије за сарадњу Државне думе Федералне скупштине Руске Федерације и Народне скупштине РС Посланичка група

Након свечаног отварања Комисије на којој су се обратили председници парламената Маја Гојковић и Вјачеслав Володин, копредседавајући Ђорђе Милићевић, потпредседник Народне скупштине и Иван Мељников заменик председника Државне думе наставили су рад Комисије по заједничким темама.

 

На самом почетку копредседавајући Ђорђе Милићевић поздравио је све присутне и упознао их са темама заседања Комисије:

 

„Уважени замениче председника Државне думе Федералне скупштине Руске Федерације господине Мељников,

Уважени чланови Комисије за сарадњу Народне скупштине Републике Србије и Државне думе Руске Федерације,

Дозволите да изразим велико задовољство због чињенице да у својству заменика копредседавајућег учествујем у наставку рада Комисије за сарадњу која се по други пут одржава у Београду. Верујем да ће у оквиру данашњег заседања Комисије у наставку наше седнице садржајно бављење темама данашњег дневног реда од стране известилаца, али и учесника у отвореној и квалитетној дискусији, допринети размени искуства, мишљења, као и координисаном деловању два парламента. Питања која данас заједнички разматрамо (српско- руска међупарламентарна сарадња у оквиру билатералних и мултилатералних формата; супротстављање савременим изазовима и претњама, проналажење путева стварања новог безбедносног система, борба за темељне принципе међународног права (укључујући и решавање косовског питања); сарадња Србије и Русије у области енергетике (укључујући сарадњу у области коришћења нуклеарне енергије у мирнодопске сврхе на основу испитаних и иновационих технологија) као фактор јачања веза између две земље; сарадња у области културе, научних и омладинских размена) обухватају низ конкретних области и искустава две земље, чија је размена важна ради унапређења билатералне сарадње, али и заједничког суочавања са бројним савременим изазовима.

Дозволите да вас подсетим да је предвиђено време трајања сваког излагања до 5 минута, те вас молим да се придржавамо времена, како би свако од наших колега имао времена да узме реч.“

 

Проф. др Жарко Обрадовић, председник Одбра за спољне послове био је први известилац на тему: Српско-руска међупарламентарна сарадња у оквиру билатералних и мултилатералних формата.

 

„Поштоване колеге, уважени чланови Комисије за сарадњу НС РС и Државне Думе Руске Федерације,

Међупарламентарни односи, као темељни облик сарадње представника два народа имају посебан значај за унапређење свеукупних односа и борбу за остварење интереса наше две земље. Добру основу за развој наше парламентарне сарадње представљају споразуми о сарадњи које је Народна скупштина РС закључила и са Државном Думом и са Саветом федерације Федералне скупштине Руске федерације, а постоји и Протокол о сарадњи група пријатељства.

Сматрам да наша парламентарна сарадња прати одличну сарадњу на међувладином нивоу, развијена је како са Државном Думом, тако и са Саветом Федерације, а о њеном интензитету на билатералном плану сведоче размењене посете на високом нивоу, нивоу радних тела парламената, као и садржајан и плодан парламентарни дијалог. Од 2006. године до данас било је 10 посета делегација Народне скупштине Републике Србије Руској Федерацији, од тога 5 званичних билатералних посета председника Народне скупштине и још 2 посете председника Народне скупштине у оквиру мултилатералних формата, а једна посета на нивоу Одбора за дијаспору и Србе у региону.

У истом периоду било је чак 30 посета делегација Федералне скупштине Руске Федерације Србији, од тога 5 посета председника Државне Думе или Савета Федерације, а 12 посета на нивоу Одбора за спољне послове Државне Думе или Савета Федерације. Само у претходна 3 месеца имали смо посету потпредседника Савета Федерације г. Андреја Турчака, председника Одбора за спољне послове Савета Федерације г.  Константина Косачева и председника Одбора за међународна питања Државне Думе г. Леонида Слуцког, што је веома важно имајући у виду значај сарадње одбора за спољне послове два парламента. Ова динамика међупарламентарних контаката и сусрета је прави пример сарадње парламената пријатељских држава, постоји стална размена ставова и мишљења, стални контакти, сарађујемо у свим областима. Оваква сарадња уједно јача поверење и пријатељство између Русије и Србије, унапређује међусобно разумевање и олакашава заједнички наступ у међународним организацијама на питањима од значаја за Србију и Русију.

О интересу наше стране за сарадњу сведочи и податак да Посланичку Групу пријатељства са Русијом,  најбројнију у Народној скупштини чини чак 134 посланика, више од половине целокупног састава нашег Парламента.

Веома ценимо садржајну и успешну сарадњу коју остварујемо са Русијом на мултилатералном плану у међународним парламентарним организацијама где су обе државе чланови: Интерпарламентарна унија/ ИПУ/, Парламентарна скупштина Савета Европе/ПС СЕ/, Парламентарна скупштина ОЕБС-а, Парламентарна скупштина Црноморске економске сарадње/ ПС ЦЕС/, Интерпарламентарна скупштина православља/ИСП/, Парламентарна скупштина Организације договора о колективној безбедности-ПС ОДКБ/у којој делегација Народне скупштине РС редовно учествује у својству посматрача/ и др. Наше делегације у овим институцијама су у контакту, размењују информације, узајамно се подржавају и координирају активности у заједничком интересу. Подршка с наше стране је посебно заступљена у форумима у којима тренутно не учествује руска делегација и на ту подршку можете и даље рачунати. Ми никада нећемо гласати против интереса Руске Федерације, као што ни Русија никада није гласала против интереса Србије.

У ПС СЕ руска делегација је пружала подршку у вези са извештајем који је спремао Дик Марти о трговини људским органима на простору КиМ  и изражена је спремност за наставак заједничког рада с тим у вези. Наша делегација је својевремено гласала против одузимања права гласа руској делегацији. Априла ове године смо подржали Извештај и Резолуцију о улози и мисији ПС СЕ у оквиру настојања да се пронађе начин за повратак руске делегације у ПС СЕ. На јунском заседању ПС СЕ подржаћемо Извештај о јачању процеса доношења одлука ПС СЕ по питању акредитива и гласања и ако буде усвојен, гласаћемо потом за потврду акредитива руске делегације. Тај повратак руске делегације у складу са вредностима  Савета Европе ће заправо бити отелотворење циљева за које се Организација бори.

Изузетно је добра и сарадња сталних делегација Народне скупштине РС и Државне думе у ПС Црноморске економске сарадње. Желим да вас уверим да постоји интерес за наставак усаглашавања наступа и пружање међусобне подршке у бројним питањима у међународним парламентарним форумима.

Мислим да се можемо сложити у оцени да је у перспективи даље јачање парламентарне дипломатије и улоге парламената у међународним односима. Предност нас парламентараца је што имамо већи простор за деловање у односу на могућности које нуди класична дипломатија. Управо зато је  и наша парламентарна сарадња и узајамна парламентарна подршка тако важна у даљим напорима за остварење наших циљева и интереса у сложеним околностима света у коме живимо.“

 

На крају потпредседник Народне скупштине Ђорђе Милићевић изнео је закључне констатације Четвртог заседања Комисије за сарадњу Државне думе Федералне скупштине Руске Федерације и Народне скупштине Републике Србије:

 

„Уважене колеге,

Сматрам да су сва питања која су разматрана на данашњој седници парламентарне Комисије за сарадњу од непосредног интереса за наше земље, те дозволите кратак осврт на њих.

У данашњој дискусији заједнички смо утврдили да међупарламентарни односи, као непосредни облик сарадње представника два народа имају посебан значај за унапређење свеукупних односа наше две земље. Закључено је да је билатерална и мултилатерална парламентарна сарадња интензивна и веома успешна. Препорука је да се настави са  унапређењем парламентарних односа, нарочито да сталне делегације два парламента у међународним парламентарним институцијама наставе са консултацијама, подршком и координацијом деловања.

У погледу сарадње у супротстављању савременим изазовима и претњама, указали смо на важност поштовања норми и принципа међународног права,  принципијелну подршку Руске Федерације Републици по питању Косова и Метохије чиме се потврђује улога и место Русије као чувара и градитеља праведнијег међународног поретка. Указали смо на напоре Републике Србије да постигне одрживо решење и изразили забринутост због одлуке Приштине да радикализује односе са Београдом на штету дијалога, за који се Београд упорно залаже. Захвални смо на подршци Руске Федерације на билатералном и међународном плану, као и на разумевању које показује за ставове Србије, поштовањем међународног права  непризнавањем једнострано проглашене независности Косова и Метохије.

У погледу сарадње у области енергетике и коришћења нуклеарне енергије у мирнодопске сврхе на основу испитаних и иновационих технологија обострано су подвучени велики капацитети сарадње у овим областима. Наглашена је важност пројекта Турски ток, обновљене сарадње две земље у области атомске енергије, као и велике могућности и области њене примене у мирнодопском циљу.

У области културне размене, сагласили смо се да треба наставити добру и разноврсну сарадњу у области културе и културног приближавања два народа.

У закључку бих желео да укажем да се и данашњим успешним заседањем, Комисија за сарадњу Народне скупштине Републике Србије и Државне думе Федералне скупштине Руске Федерације изнова потврдила као значајан подстицај међупарламентарним и свеукупним билатералним односима. Најзначајнија  актуелна питања од заједничког интереса која смо данас разматрали, сагласност коју смо постигли доприносе још чвршћем повезивању и координацији деловања два парламента.

Кроз овај вид сарадње два парламента, законодавна, представничка и надзорна функција парламената јача и тиме даје подстицај сарадњи на међувладином нивоу. Сматрам да и у наредном периоду наши парламенти треба да наставе са унапређењем свих видова сарадње а у циљу даљег развоја традиционално блиских и  пријатељских односа наше две земље и народа.

Будите уверени, драги пријатељи,  да ћу дати лични допринос у реализацији овог циља.“  

Категорије: Посланичка група

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.