Potpredsednik Narodne skupštine Republike Srbije Đorđe Milićević i predsednik Odbora za spoljne poslove Prof. dr Žarko Obradović na Četvrtom zasedanju Komisije za saradnju Državne dume Federalne skupštine Ruske Federacije i Narodne skupštine RS Poslanička grupa

Nakon svečanog otvaranja Komisije na kojoj su se obratili predsednici parlamenata Maja Gojković i Vjačeslav Volodin, kopredsedavajući Đorđe Milićević, potpredsednik Narodne skupštine i Ivan Meljnikov zamenik predsednika Državne dume nastavili su rad Komisije po zajedničkim temama.

 

Na samom početku kopredsedavajući Đorđe Milićević pozdravio je sve prisutne i upoznao ih sa temama zasedanja Komisije:

 

„Uvaženi zameniče predsednika Državne dume Federalne skupštine Ruske Federacije gospodine Meljnikov,

Uvaženi članovi Komisije za saradnju Narodne skupštine Republike Srbije i Državne dume Ruske Federacije,

Dozvolite da izrazim veliko zadovoljstvo zbog činjenice da u svojstvu zamenika kopredsedavajućeg učestvujem u nastavku rada Komisije za saradnju koja se po drugi put održava u Beogradu. Verujem da će u okviru današnjeg zasedanja Komisije u nastavku naše sednice sadržajno bavljenje temama današnjeg dnevnog reda od strane izvestilaca, ali i učesnika u otvorenoj i kvalitetnoj diskusiji, doprineti razmeni iskustva, mišljenja, kao i koordinisanom delovanju dva parlamenta. Pitanja koja danas zajednički razmatramo (srpsko- ruska međuparlamentarna saradnja u okviru bilateralnih i multilateralnih formata; suprotstavljanje savremenim izazovima i pretnjama, pronalaženje puteva stvaranja novog bezbednosnog sistema, borba za temeljne principe međunarodnog prava (uključujući i rešavanje kosovskog pitanja); saradnja Srbije i Rusije u oblasti energetike (uključujući saradnju u oblasti korišćenja nuklearne energije u mirnodopske svrhe na osnovu ispitanih i inovacionih tehnologija) kao faktor jačanja veza između dve zemlje; saradnja u oblasti kulture, naučnih i omladinskih razmena) obuhvataju niz konkretnih oblasti i iskustava dve zemlje, čija je razmena važna radi unapređenja bilateralne saradnje, ali i zajedničkog suočavanja sa brojnim savremenim izazovima.

Dozvolite da vas podsetim da je predviđeno vreme trajanja svakog izlaganja do 5 minuta, te vas molim da se pridržavamo vremena, kako bi svako od naših kolega imao vremena da uzme reč.“

 

Prof. dr Žarko Obradović, predsednik Odbra za spoljne poslove bio je prvi izvestilac na temu: Srpsko-ruska međuparlamentarna saradnja u okviru bilateralnih i multilateralnih formata.

 

„Poštovane kolege, uvaženi članovi Komisije za saradnju NS RS i Državne Dume Ruske Federacije,

Međuparlamentarni odnosi, kao temeljni oblik saradnje predstavnika dva naroda imaju poseban značaj za unapređenje sveukupnih odnosa i borbu za ostvarenje interesa naše dve zemlje. Dobru osnovu za razvoj naše parlamentarne saradnje predstavljaju sporazumi o saradnji koje je Narodna skupština RS zaključila i sa Državnom Dumom i sa Savetom federacije Federalne skupštine Ruske federacije, a postoji i Protokol o saradnji grupa prijateljstva.

Smatram da naša parlamentarna saradnja prati odličnu saradnju na međuvladinom nivou, razvijena je kako sa Državnom Dumom, tako i sa Savetom Federacije, a o njenom intenzitetu na bilateralnom planu svedoče razmenjene posete na visokom nivou, nivou radnih tela parlamenata, kao i sadržajan i plodan parlamentarni dijalog. Od 2006. godine do danas bilo je 10 poseta delegacija Narodne skupštine Republike Srbije Ruskoj Federaciji, od toga 5 zvaničnih bilateralnih poseta predsednika Narodne skupštine i još 2 posete predsednika Narodne skupštine u okviru multilateralnih formata, a jedna poseta na nivou Odbora za dijasporu i Srbe u regionu.

U istom periodu bilo je čak 30 poseta delegacija Federalne skupštine Ruske Federacije Srbiji, od toga 5 poseta predsednika Državne Dume ili Saveta Federacije, a 12 poseta na nivou Odbora za spoljne poslove Državne Dume ili Saveta Federacije. Samo u prethodna 3 meseca imali smo posetu potpredsednika Saveta Federacije g. Andreja Turčaka, predsednika Odbora za spoljne poslove Saveta Federacije g.  Konstantina Kosačeva i predsednika Odbora za međunarodna pitanja Državne Dume g. Leonida Sluckog, što je veoma važno imajući u vidu značaj saradnje odbora za spoljne poslove dva parlamenta. Ova dinamika međuparlamentarnih kontakata i susreta je pravi primer saradnje parlamenata prijateljskih država, postoji stalna razmena stavova i mišljenja, stalni kontakti, sarađujemo u svim oblastima. Ovakva saradnja ujedno jača poverenje i prijateljstvo između Rusije i Srbije, unapređuje međusobno razumevanje i olakašava zajednički nastup u međunarodnim organizacijama na pitanjima od značaja za Srbiju i Rusiju.

O interesu naše strane za saradnju svedoči i podatak da Poslaničku Grupu prijateljstva sa Rusijom,  najbrojniju u Narodnoj skupštini čini čak 134 poslanika, više od polovine celokupnog sastava našeg Parlamenta.

Veoma cenimo sadržajnu i uspešnu saradnju koju ostvarujemo sa Rusijom na multilateralnom planu u međunarodnim parlamentarnim organizacijama gde su obe države članovi: Interparlamentarna unija/ IPU/, Parlamentarna skupština Saveta Evrope/PS SE/, Parlamentarna skupština OEBS-a, Parlamentarna skupština Crnomorske ekonomske saradnje/ PS CES/, Interparlamentarna skupština pravoslavlja/ISP/, Parlamentarna skupština Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti-PS ODKB/u kojoj delegacija Narodne skupštine RS redovno učestvuje u svojstvu posmatrača/ i dr. Naše delegacije u ovim institucijama su u kontaktu, razmenjuju informacije, uzajamno se podržavaju i koordiniraju aktivnosti u zajedničkom interesu. Podrška s naše strane je posebno zastupljena u forumima u kojima trenutno ne učestvuje ruska delegacija i na tu podršku možete i dalje računati. Mi nikada nećemo glasati protiv interesa Ruske Federacije, kao što ni Rusija nikada nije glasala protiv interesa Srbije.

U PS SE ruska delegacija je pružala podršku u vezi sa izveštajem koji je spremao Dik Marti o trgovini ljudskim organima na prostoru KiM  i izražena je spremnost za nastavak zajedničkog rada s tim u vezi. Naša delegacija je svojevremeno glasala protiv oduzimanja prava glasa ruskoj delegaciji. Aprila ove godine smo podržali Izveštaj i Rezoluciju o ulozi i misiji PS SE u okviru nastojanja da se pronađe način za povratak ruske delegacije u PS SE. Na junskom zasedanju PS SE podržaćemo Izveštaj o jačanju procesa donošenja odluka PS SE po pitanju akreditiva i glasanja i ako bude usvojen, glasaćemo potom za potvrdu akreditiva ruske delegacije. Taj povratak ruske delegacije u skladu sa vrednostima  Saveta Evrope će zapravo biti otelotvorenje ciljeva za koje se Organizacija bori.

Izuzetno je dobra i saradnja stalnih delegacija Narodne skupštine RS i Državne dume u PS Crnomorske ekonomske saradnje. Želim da vas uverim da postoji interes za nastavak usaglašavanja nastupa i pružanje međusobne podrške u brojnim pitanjima u međunarodnim parlamentarnim forumima.

Mislim da se možemo složiti u oceni da je u perspektivi dalje jačanje parlamentarne diplomatije i uloge parlamenata u međunarodnim odnosima. Prednost nas parlamentaraca je što imamo veći prostor za delovanje u odnosu na mogućnosti koje nudi klasična diplomatija. Upravo zato je  i naša parlamentarna saradnja i uzajamna parlamentarna podrška tako važna u daljim naporima za ostvarenje naših ciljeva i interesa u složenim okolnostima sveta u kome živimo.“

 

Na kraju potpredsednik Narodne skupštine Đorđe Milićević izneo je zaključne konstatacije Četvrtog zasedanja Komisije za saradnju Državne dume Federalne skupštine Ruske Federacije i Narodne skupštine Republike Srbije:

 

„Uvažene kolege,

Smatram da su sva pitanja koja su razmatrana na današnjoj sednici parlamentarne Komisije za saradnju od neposrednog interesa za naše zemlje, te dozvolite kratak osvrt na njih.

U današnjoj diskusiji zajednički smo utvrdili da međuparlamentarni odnosi, kao neposredni oblik saradnje predstavnika dva naroda imaju poseban značaj za unapređenje sveukupnih odnosa naše dve zemlje. Zaključeno je da je bilateralna i multilateralna parlamentarna saradnja intenzivna i veoma uspešna. Preporuka je da se nastavi sa  unapređenjem parlamentarnih odnosa, naročito da stalne delegacije dva parlamenta u međunarodnim parlamentarnim institucijama nastave sa konsultacijama, podrškom i koordinacijom delovanja.

U pogledu saradnje u suprotstavljanju savremenim izazovima i pretnjama, ukazali smo na važnost poštovanja normi i principa međunarodnog prava,  principijelnu podršku Ruske Federacije Republici po pitanju Kosova i Metohije čime se potvrđuje uloga i mesto Rusije kao čuvara i graditelja pravednijeg međunarodnog poretka. Ukazali smo na napore Republike Srbije da postigne održivo rešenje i izrazili zabrinutost zbog odluke Prištine da radikalizuje odnose sa Beogradom na štetu dijaloga, za koji se Beograd uporno zalaže. Zahvalni smo na podršci Ruske Federacije na bilateralnom i međunarodnom planu, kao i na razumevanju koje pokazuje za stavove Srbije, poštovanjem međunarodnog prava  nepriznavanjem jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije.

U pogledu saradnje u oblasti energetike i korišćenja nuklearne energije u mirnodopske svrhe na osnovu ispitanih i inovacionih tehnologija obostrano su podvučeni veliki kapaciteti saradnje u ovim oblastima. Naglašena je važnost projekta Turski tok, obnovljene saradnje dve zemlje u oblasti atomske energije, kao i velike mogućnosti i oblasti njene primene u mirnodopskom cilju.

U oblasti kulturne razmene, saglasili smo se da treba nastaviti dobru i raznovrsnu saradnju u oblasti kulture i kulturnog približavanja dva naroda.

U zaključku bih želeo da ukažem da se i današnjim uspešnim zasedanjem, Komisija za saradnju Narodne skupštine Republike Srbije i Državne dume Federalne skupštine Ruske Federacije iznova potvrdila kao značajan podsticaj međuparlamentarnim i sveukupnim bilateralnim odnosima. Najznačajnija  aktuelna pitanja od zajedničkog interesa koja smo danas razmatrali, saglasnost koju smo postigli doprinose još čvršćem povezivanju i koordinaciji delovanja dva parlamenta.

Kroz ovaj vid saradnje dva parlamenta, zakonodavna, predstavnička i nadzorna funkcija parlamenata jača i time daje podsticaj saradnji na međuvladinom nivou. Smatram da i u narednom periodu naši parlamenti treba da nastave sa unapređenjem svih vidova saradnje a u cilju daljeg razvoja tradicionalno bliskih i  prijateljskih odnosa naše dve zemlje i naroda.

Budite uvereni, dragi prijatelji,  da ću dati lični doprinos u realizaciji ovog cilja.“  

Kategorije: Poslanička grupa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.