Гостовање Николе Никодијевића на ТВ Хепи: Децентрализација власти за бољи и лакши живот свих Београђана Београд

Новим законом о главном граду, Београд је добио могућност да спроведе децентрализацију власти која ће бити ближа грађанима. Град ће бити подељен на два дела, један ће чинити десет градских, а други део седам приградских општина, најавио је председник Скупштине града Никола Никодијевић гостујући на Телевизији „Хепи”.

Никодијевић је истакао да би Београд требало да има посебна овлашћења, за разлику од других локалних самоуправа, јер је Београд огроман систем.

– Новим законом о главном граду, Београд добија законски оквир какав имају велики градови у Европи. Београд очекује и усвајање новог статута, што ће уследити половином јула, јер постоји законска процедура која мора да буде испоштована. На тај начин власт ће бити децентрализована и ближа грађанима. Локална самоуправа мора да буде сервис грађана и одлуке које су важне за живот на локалу, морају се доносити на локалном нивоу – рекао је први човек градске скупштине.

Према његовим речима, за градске општине питања из области урбанизма остају у надлежности града, док приградске добијају нова овлашћења и преузимају бригу о урбанизму на својој територији.

– У складу са потребама, приградске општине ће, уз сагласност Града Београда, саме доносити урбанистичке планове. Приградске општине ће моћи да издају грађевинске дозволе за објекте до 5.000 квадратних метара, што ће умногоме убрзати процес издавања дозвола. Градске општине ће издавати дозволе до 1.500 квадрата, а за Град Београд ће много значити и чињеница да ће општине моћи да се баве легализацијом објеката до 400 квадратних метара – додао је Никодијевић.

Он је истакао да је број предмета који треба да буду решени по питању легализације огроман, а предмети који се односе на објекте до 400 метара квадратних чине 70 одсто захтева.

– Верујем да је у општинама запослен довољан број људи који ће на стручан и професионалан начин моћи да одговоре том изазову. Не верујем да ће због ових промена доћи до повећања броја запослених у Градској управи, већ ће се све решити прерасподелом послова. Београд сваке године добија већи број надлежности и број запослених се не повећава. Сигурно је да ће бити повећан број запослених у Секретаријату за инспекцијске послове, који ће контролисати посао који се препушта општинама, јер граду остаје инспекцијски надзор над свим пословима. Верујем да ће нам бити потребно мало времена да се уходамо, али је циљ свега овога да грађанима буде боље – поручио је Никодијевић.

Извор: Беоинфо

Категорије: Београд

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.