Gostovanje Nikole Nikodijevića na TV Hepi: Decentralizacija vlasti za bolji i lakši život svih Beograđana Beograd

Novim zakonom o glavnom gradu, Beograd je dobio mogućnost da sprovede decentralizaciju vlasti koja će biti bliža građanima. Grad će biti podeljen na dva dela, jedan će činiti deset gradskih, a drugi deo sedam prigradskih opština, najavio je predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević gostujući na Televiziji „Hepi”.

Nikodijević je istakao da bi Beograd trebalo da ima posebna ovlašćenja, za razliku od drugih lokalnih samouprava, jer je Beograd ogroman sistem.

– Novim zakonom o glavnom gradu, Beograd dobija zakonski okvir kakav imaju veliki gradovi u Evropi. Beograd očekuje i usvajanje novog statuta, što će uslediti polovinom jula, jer postoji zakonska procedura koja mora da bude ispoštovana. Na taj način vlast će biti decentralizovana i bliža građanima. Lokalna samouprava mora da bude servis građana i odluke koje su važne za život na lokalu, moraju se donositi na lokalnom nivou – rekao je prvi čovek gradske skupštine.

Prema njegovim rečima, za gradske opštine pitanja iz oblasti urbanizma ostaju u nadležnosti grada, dok prigradske dobijaju nova ovlašćenja i preuzimaju brigu o urbanizmu na svojoj teritoriji.

– U skladu sa potrebama, prigradske opštine će, uz saglasnost Grada Beograda, same donositi urbanističke planove. Prigradske opštine će moći da izdaju građevinske dozvole za objekte do 5.000 kvadratnih metara, što će umnogome ubrzati proces izdavanja dozvola. Gradske opštine će izdavati dozvole do 1.500 kvadrata, a za Grad Beograd će mnogo značiti i činjenica da će opštine moći da se bave legalizacijom objekata do 400 kvadratnih metara – dodao je Nikodijević.

On je istakao da je broj predmeta koji treba da budu rešeni po pitanju legalizacije ogroman, a predmeti koji se odnose na objekte do 400 metara kvadratnih čine 70 odsto zahteva.

– Verujem da je u opštinama zaposlen dovoljan broj ljudi koji će na stručan i profesionalan način moći da odgovore tom izazovu. Ne verujem da će zbog ovih promena doći do povećanja broja zaposlenih u Gradskoj upravi, već će se sve rešiti preraspodelom poslova. Beograd svake godine dobija veći broj nadležnosti i broj zaposlenih se ne povećava. Sigurno je da će biti povećan broj zaposlenih u Sekretarijatu za inspekcijske poslove, koji će kontrolisati posao koji se prepušta opštinama, jer gradu ostaje inspekcijski nadzor nad svim poslovima. Verujem da će nam biti potrebno malo vremena da se uhodamo, ali je cilj svega ovoga da građanima bude bolje – poručio je Nikodijević.

Izvor: Beoinfo

Kategorije: Beograd

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.