Најновије

Одржана трибина ”Истина на КиМ” у Ваљеву – говорили Шаиновић и Анђелковић Локал

У просторијама Градског одбора Социјалистичке партије Србије у Ваљеву одржана је трибина на тему „Истина о Косову и Метохији“, на којој су говорили Никола Шаиновић и Зоран Анђелковић. Обојица говорника испричали су редослед догађаја који су претходили садашњој ситуацији на Косову, уз истицање да су, као људи, политичари и функционери који су лично прошли кроз цео тај период, дужни да објасне садашњим генерацијама континуитет тих збивања на Косову. Како се могло чути на трибини, садашња ситуација на Косову се не може сматрати најгором. Реч је о дугом историјском процесу који није лако решив али је, према мишељењу и Шаиновића и Анђелковића, јако важно што без Србије решења проблема питања Косова нема.
„Садашња ситуација јесте много озбиљна, али се никако не може сматрати најгором. Зато што су се претходно десиле и сложеније и горе ствари. Овај вишедеценијски процес није у ћорсокаку, како то многи воле да говоре. Негативан процес је заустављен и то је много велика разлика. Ми смо 1999. имали први, па 2004. године и други прогон Срба са Косова, потом је 2008. Косово прогасило независност, па смо 2009. имали Међународни суд у Хагу. То је огроман негативан тренд који је Србија успела да заустави и успела је да врати себе у тај процес. То нас храбри, јер ако смо могли тај негативан тренд да зауставимо, сада нам треба још више енргије да га претворимо у позитвино. И ја сам са те стране оптимиста“, нагласио је Никола Шаиновић, некадашњи потпредседник Владе Савезне Републике Југославије задужен са међународне односе и учесник различитих мировних преговора, посебно оних везаних за Косово до 2000. године. Према Шаиновићевим речима, Србија је успела себе да постави у позицију да сада без ње нема коначног решења за Косово. „Да је било само до великих војних сила, да није ни до Србије, то питање Косова било би решено за мање од 20 година. Кључно је да морамо да верујемо себи да ћемо убеђени у сопствена убеђења тражити у овом историјском моменту најбоље могуће решење за Косово. Не треба да одступимо од својих виталних интереса и да се бранимо паролама него реалношћу. Треба да будемо тврди. Потребно да о томе разговарамо озбиљно, не навијачки и јефтино. Ако је проблем од Косовског боја до данас, не можемо да изгубимо стрпљење од среде до петка“, истакао је Шаиновић, који је као цавезни посланик добровољно отишао у Хаг и пред Трибуналом одговарао на оптужбе у вези са Косовом. Шаиновић је био осуђен на 18 година затвора, а након издржаних 2/3 казне пуштен је на слободу 2015. године. Од тада је поново члан Главног одбора СПС-а, а од 2017. и члан Председништва ГО Социјалистичке партије Србије.
Да је важно објаснити у којој је ситуацији Србија последњих 50 година на Косову, а не само у каквој је позицији данас, или у којој је била 1998. и 1999. године, подсетио је на трибини и Зоран Анђелковић. Он је такође нагласио да он и Шаиновић, као људи који су се некада професионално бавили политиком, учествовали у сви догађањима на Косову пре 20 година и који су провели значајно време ризикујући тамо своје животе, имају одговорност и обавезу према свом народу да поштено кажу шта мисле да је у овом тренутку корисно за Србију. Анђелковић је истакао да у Србији морамо да будемо јединствени у томе да се Косово решава договором и компромисом, а не замрзнутим конфликтом.
Интерес Србије и грађана Србије, пре свега српског народа и српске цркве на Косову, према његовом мишљењу, треба да буде проналазак компромисног решења које ће трајно обезбедити мир на простору Балкана и трајни мир између Срба и Албанаца.
„Ми на договору морамо да инсистирамо и да учинимо све што није испод националног достојанства. Морамо да тражимо компромисно решење које ће значити да и Албанци и Срби добију нешто. Да нико не буде губитник. Не можемо да променимо став Америке и других великих сила које су признале независност Косова и које су нас бомбардовале, али можемо да га ублажимо. Ми са њима, али и уз помоћ Русије и Кине, које су такође велике силе, морамо да будемо део преговарачког процеса који никада није лак. У случају да не наставимо да преговарамо живот ће се наставити на Косову, та територија ће све више постајати држава, а ми ћемо онда да говоримо да су нам је украли. Између тога да су нам је украли, одузели или отели, и тога да добијемо нешто, ја сам пре да добијемо нешто. А, то се једино може добити разговорима и договором“, став је Зорана Анђелковића, функционера СПС-а, који је крајем деведесетих година био први човек Привременог извршног већа за Косово и Метохију.
Поред тога што Србија мора да инсистира на преговорима, Анђелковић је рекао да је за нашу земљу пресудно да инсистира и на претходно потписаним споразумима, а ту је реч о Заједници српских општина и укидању такси. „Србија то треба да захтева не само од Приштине, већ и од Брисела, Берлина и Париза. Наравно, важно је да се после тога разговара о следећим потезима које живот значе, а то су слобода кретања, слободан проток робе, безбедност, положај српског народа и српске цркве, позиција Београда на територији Косова и Метохије“, истакао је Анђелковић. Неизоставна тема на трибини посвећеној Косову и Метохији било је питање граница Србије и Косова.
„Ми кажемо да је граница на Проклетијама, а они да је на Мердарама. Мора Србија да се сагласи или те границе нису легитимне. Колико год Америка говорила да су легитимне, оне то нису. Јер ако јесу, зашто онда тај проблем до сада нису завршли и што уопште врше притисак на Србију ако може без нас. Па, зато што без нас не може“, казао је Никола Шаиновић.
За Зорана Анђелковића, граница Србије биће дотле „докле може да се избори са својом унутрашњом снагом и са оним колико је јака на међународној сцени“.
Председник ГрО СПС Ваљево и потпредседник Народне скупштине Републике Србије изнео је своје сагледавање ситуације у којој се Србија налази по питању Косова и Метохије. Милићевић је истакао да питање Косова није дневно-политичка тема на којој би се убирали политички поени, већ питање будућности Србије и грађана Србије. Према његовим речима, истина мора бити основ за изналажење будућег компромисног решења по питању Косова и Метохије.
„Ма колико био тежак и ма колико нам се емотивно не свиђао, ми тим путем морамо да наставимо. Притом, треба да будемо свесни сопствене позиције у којој се по питању Косова тренутно налазимо, да отворено кажемо да Косово данас није наше онако како бисмо желели да буде али, са друге стране, није Косово ни изгубљено онако како би то други желели да буде. А, колико ћемо од свега тога добити на крају овог процеса, који ће према мом мишљењу трајати јако дуго, зависи од нас самих. Зависи од
тога колико смо свесни да некада прихватимо и сопствене грешке, без обзира када су те грешке направљене, пре или после 2000. године“, казао је Милићевић и нагласио да Србија без сумње јесте фактор без којег нема решења проблема Косова и да је коначно у ситуацији да бар нешто тражи. „Да би Србија дошла у ту ситуацију морало је да прође дуго времена и да буде уложено много рада, труда, енергије и посвећености. Исто тако, да бисмо дошли до неких бенефита морамо да будемо реални, отворени и искрени према себи и сопственим очекивањима“, истакао је Ђорђе Милићевић.

Категорије: Локал