Александар Антић: Велики пројекти су у току, енергетска ефикасност кључна Вести

 

Градња гасних електрана решиће велике еколошке проблеме, али и допринети коришћењу нових извора енергије, пре свега обновљивих, изјавио је министар рударства и енергетике Александар Антић.

Он је на отварању Недеље енергије у Београду рекао да Србија настоји да прати трендове, да се кренуло у озбиљне инвеститиције и да су велики пројекти у току, те да у Србији сада постоји више од 500 мегавата нових инсталисаних капацитета из обновљивих извора енергије (ОИЕ).

  • Да би потрошња из обновљивих извора енергије била квалитетнија и да бисмо ишли напред морамо да градимо или гасне електране или реверзибилне хидроелектране, чиме би систем био избалансиран кад нема ветра и сунца, јер морамо да имамо сигурно снагбевање”, рекао је Антић.

 

Он је казао да се планира и озбиљно ради на градњи гасних електрана у сарадњи са руским “Гаспоромом”, те додао да је енергетска ефикасност једна од кључних области у Стратегији развоја енергетике.
У протеклих неколико година више од 300 милиона евра инвестирано је у различите еколошке пројекте, а циљ је да се постигну стандарди енергетске ефикасности и заштите животне средине који важе у ЕУ, казао је министар.

Антић је навео да се кренуло у озбиљне инвеститиције и да су велики пројекти у току, а да ће до  2025. бити завршен циклус са додатних 700-800 милиона евра.

Он је истакао да је уштеда енергије веома важна, и додао да је у протеклих неколико година кроз Буџетски фонд за енергетску ефикасност обављена санација 53 објекта, вртића, школа, домова здравља, а да су резултати одлични.

 

  • Ти објекти сада имају уштеду од 40 одсто у финалној енергетској потроссњи, додао је министар Антић.

 

У том фонду је, како је навео, ове године значајно више новца, а у плану су нове санације објеката, што све треба да допринесе уштеди енергије.

Министар је најавио да Министарство планира да оснује посебан Фонд за енергетску ефикасност и додао да ће гасовод који ће ићи од Бугарске према Мађарској кроз Србију омогућити да наша земља испуни и реализује планове на даљој гасификацији.

 

Организатори Недеље енергије су Град Београд и Секретаријат за енергетику који се кроз различите пројекте залажу за рационално коришћење енергије и континуирано унапређују енергетску ефикасност стамбених зграда, гаража, образовних установа култура, улица, јавне расвете, превоза…

Поред представника Града Београда, енергетски ефикасне пројекте на стручном скупу “Будућност је у одрживој енергији” презентовали су и представници градских предузећа, а било је речи и о моделима финансирања енерегетски ефикасних пројеката.

У оквиру првог дана Недеље енергије организована је изложба пројеката енергетске ефикасности Града Београда, као и зелена тура, односно вожња ЕКО БУСОМ.
Током Недеље енергије која ће трајати до 14. јуна, на различитим локацијама у граду поред стручних скупова биће реализовани и многобројни догађаји, предавања, радионице, посете музејима, а централни догађај биће промотивни сајам на тргу Николе Пашића у среду, 12. јуна.

Извор: Министарство рударства и енергетике

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.