Најновије

Ивица Дачић за РТС: Кфор да одговори да ли жели да заштити Србе Вести

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је за РТС после седнице Савета безбедности УН о Косову да су за Србију индикативне две ствари са те седнице: да је сазвана 20 година од доношења Резолуције 1244 и да су све земље које су говориле истакле захтев за укидањем приштинских такси као предуслов за наставак дијалога.

Ивица Дачић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да се на седницама СБ УН о Косову не усваја никакв документ и да сви остају на неким својим позицијама.

Дачић је навео да су све земље, неке са јачим а неке са мањим нагласком, говориле са жаљењем о хапшењу припадника Унмика на Косову.

Подсећа да се пре неколико дана у УН расправљало о имунитетима у Либији и да међународне организације не воле да неко хапси њихове припаднике.

Додаје и да је на седници већина земаља истакла да су приштинске таксе препрека за наставак дијалога.

Дачић каже да је јасно и прецизно упозорио да Приштина спрема напад на север Косова и да Кфор мора да одговори да ли жели да заштити Србе јер то може и мора да уради по Резолуцији 1244.

“Ако не жели, на нама је тешка одлука да видимо шта ћемо даље”, навео је Дачић.

Указује и да га је фрапирала изречена лаж од стране приштинске амбасадорке Вљоре Читаку која је рекла да је “у случају Србије и Косова реч о деколонизацији”.

Објашњава да је Читаку то рекла пред некадашњим великим колонијалним силама и пред представницима афричких и јужноамеричких држава које су се ослободиле од колонијализма. Како је рекао, таква изјава је безобразлук.

Дачић је навео да, када му Читаку покаже један историјски споменик албанског порекла из 13. или 14. века са КиМ, онда би могао да каже да су Албанци ту живели у то време.

Говорећи о учесталости седница СБ УН о Косову, Дачић је рекао да је постигнут договор да ће ове године бити три седнице а следеће две редовне седнице.

Наводи да он не би волео да буде ванредних седница јер би то значичо неке непредвиђене ситуације.

Како је истакао, циљ Београда је да се дође до компромисног и трајног решења.

“Нажалост, захтеви са смањењем броја седница и припадника Унмика су били преурањени и немају везе са реалношћу”, поручио је министар.

Додаје да 20 године после Резолуције 1244 и даље није решено питање Косова и Метохије.

Извор: РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.