Prof. dr Slavica Đukić Dejanović: Građani su za Srbiju koja poštuje različitost Vesti

Slavica Đukić Dejnović: Nacionalni izveštaj Agende 2030 u UN 17.jula

Temelj budućnosti svakog čoveka u Srbiji sadržan je u ciljevima održivog razvoja iz Agende 2030, a prvi nacionalni izveštaj će biti predstavljen 17. jula na političkom forumu u sedištu Ujedinjenih nacija, rekla je predsednica Međuresorne radne grupe za sprovodenje Agende Slavica Đukić Dejanović u Skupštini Srbije.

Ona ističe da je dobrovoljni nacionalni izveštaj, ne samo dokument, već proces koji je obuhvatio saradnju, razmenu iskustava, primenu dobre prakse između vlasti, pojedinica, lokalne samouprave i ostalih partnera. Đukić Dejanović dodaje da je važan pomak što su po prvi put  u 2019. godini opredeljenja budžetska sredstava za ciljeve  razvoja iz Agende i očekuje da će i 2020. godine biti opredeljena ponovo.

Kroz ankete, koje su sprovođene među građanima Srbije, a u okviru istraživanja za rezultate nacionalnog izveštaja, Dejanović kaže da su se građani Srbije nedvosmisleno izjasnili da Srbija kakvu žele poštuje različitost u kojoj je važno da svaki pojedinac prosperira.

U prvom izveštaju ocenjena je potpuna privženost Agendi 2030, kao i uključivanje svakog pojedinca u postizanju ciljeva koji se nalaze u agendi.

Podsećajući da je proces ispunjenja ciljeva Agende 2030 neraskidivo vezan sa procesom pristupanja EU, ona dodaje da je važno da se u posao konkretizacije i realizacije ciljeva uključe i jedinice lokalne samuprave, opštine, gradovi i regioni.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.