Ivica Dačić učestvovao na Sastanku ministara spoljnih poslova Centralno-evropske inicijative Vesti

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić učestvovao je danas na Sastanku ministara spoljnih poslova Centralno-evropske inicijative (CEI) koji je održan u Trstu. Sastanak je predstavljao odličnu priliku za razmenu mišljenja o aktuelnim pitanjima, izazovima i perspektivama regionalne saradnje, posebno u svetlu obeležavanja trideset godina postojanja CEI.

Istupanje prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića na Sastanku ministara spoljnih poslova Centralno-evropske inicijative (CEI) je u nastavku:

„Poštovani ministre Milanezi,
Vaše ekselencije,
Dame i gospodo,

Pre svega, dozvolite mi da zahvalim našem domaćinu na gostoprimstvu i čestitam na odličnoj organizaciji ovog sastanka. Evidentno je zalaganje Republike Italije i njena posvećenost daljem unapređenju rada Centralno-evropske inicijative (CEI). Verujem da će predsedavanje biti nastavljeno sa istim uspehom. Takođe, želeo bih da pozdravim uvažene kolege iz ostalih država članica CEI i da im zahvalim na kontinuiranom radu i saradnji u okviru ove inicijative. Želeo bih da zahvalim i generalnom sekretaru Robertu Antonioneu, kao i celokupnom rukovodstvu Sekretarijata CEI, koji su u veoma kratkom vremenu uneli novu energiju u rad i funkcionisanje CEI.Prošlo je trideset godina od nastanka CEI i mi moramo primetiti da je ona ostala dosledna svom strateškom cilju uspostavljanja kohezione Evrope, bez veštačkih podela, zasnovane na zajedničkim vrednostima. Treba se, takođe, podsetiti toga da je CEI nastala na načelima Povelje UN i dokumenata OEBS, uključujući i Parisku povelju o budućnosti Evrope – dokumentima koji imaju presudnu važnost za održavanje mira i bezbednosti ne samo u Evropi, već u čitavom svetu. Treba ukazati da se ova načela tiču pre svega poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta država, kao i rešavanja sporova na miran način, uz negovanje prijateljskih odnosa između država. Zbog toga, intenziviranje političkog dijaloga među državama članicama mora da ostane u vrhu prioriteta.

Pored političke dimenzije rada CEI, Republika Srbija prepoznaje značaj druge dve dimenzije – parlamentarne i poslovne. Sa zadovoljstvom ističem da predstavnici Narodne skupštine Republike Srbije redovno i aktivno učestvuju na sastancima Parlamentarne skupštine, kao i na sastancima pojedinačnih parlamentarnih komiteta. S druge strane, dozvolite mi da Vas podsetim da je revitalizacija poslovne dimenzije CEI otpočeta upravo tokom predsedavanja Republike Srbije 2011. godine. U tom kontekstu, želeo bih da Vas obavestim da Republika Srbija u potpunosti podržava uvođenje lokalne dimenzije aktivnosti CEI, koja će, bez ikakve sumnje, doprineti unapređenju rada CEI i komunikaciji sa državama članicama.

Dodatno, želeo bih da pohvalim napore Republike Italije u stavljanju fokusa na naučnu saradnju između država članica CEI, što je u skladu sa prioritetima iz Akcionog plana CEI za period 2018-2020. godina. Ističem spremnost Republike Srbije da uloži napore radi unapređenja saradnje u ovoj oblasti. U tom kontekstu, zadovoljstvo mi je da Vas podsetim da je Republika Srbija početkom ove godine ostvarila članstvo u Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja (CERN)

Vaše ekselencije,

Primetno je da se CEI pokazala uspešnom i u pospešivanju procesa evropskih integracija onih država članica koje su se odlučile za pristupanje EU: za razliku od 1989. godine kada je samo R. Italija bila članica Evropske zajednice, danas imamo situaciju da je 9 država iz CEI deo EU, dok su još dve države – Srbija i Crna Gora – u procesu pregovora o pristupanju. U ovom kontekstu, podrška onih partnerskih država iz CEI koje su ujedno članice EU je od ogromnog značaja za dalji napredak na putu ka EU. U ovom smislu, neophodno je da istaknem ulogu CEI kao „mosta” između država članica Evropske unije i kandidata za članstvo. S obzirom na mešoviti sastav članstva kojim se CEI može pohvaliti, inicijativa predstavlja odličan forum za prenošenje iskustva u procesu evropskih integracija. Bez obzira na druge formate i organizacije, CEI je uspela da ostane aktuelna uprkos epitetu „najstarije regionalne inicijative na ovim prostorima”.

Imajući ovo u vidu, dozvolite mi da Vas podsetim da je pristupanje Evropskoj uniji glavni spoljnopolitički prioritet Republike Srbije. Želeo bih da naglasim da za Republiku Srbiju članstvo u EU nije cilj po sebi, već je najozbiljnija pokretačka snaga za preuređenje društva kroz sprovođenje sveobuhvatnih reformi. Pored jasnih izazova sa kojima se EU danas suočava, kako na unutrašnjem planu, tako i na međunarodnoj sceni, ipak smo i dalje čvrsto uvereni da je jasna perspektiva članstva u EU najbolji i optimalan mehanizam transformacije i napretka društava. U tom smislu je ohrabrujuće što je tokom predsedavanja Rumunije Savetom EU pitanje evropskih integracija zapadnog Balkana stavljeno visoko na dnevni red. Pohvaljujemo i planove R. Hrvatske, koja predsedavanje preuzima od januara 2020. godine, da organizuje Samit lidera EU i zapadnog Balkana. Smatramo da je neophodno održati momentum, započet održavanjem Samita EU-ZB tokom bugarskog predsedavanja 2018. godine, kako bi se pitanje pristupanja zapadnog Balkana u EU vratilo u fokus rukovodstva u Briselu. Naše je mišljenje da je politika proširenja jedna od najznačajnijih politika EU i instrument stabilizacije i prosperiteta. Iskoristiću priliku da ponovim ono što se nekada zaboravlja, a to je da proširenje EU na zapadni Balkan u interesu ne samo zapadnog Balkana, već i same EU i njenih država članica.

Republika Srbija snažno podržava aktivnosti u okviru Istočnog partnerstva. Takođe, potrebno je naglasiti da veoma cenimo uzajamnu podršku između Republike Srbije i šest partnerskih zemalja obuhvaćenih Istočnim partnerstvom, uz nadu da će ovi odnosi u narednom periodu biti još više unapređeni.

Drage kolege,

Želim da Vas podsetim da je R. Srbija trajno posvećena regionalnoj saradnji, koja takođe predstavlja jednu od stubova naše spoljne politike. Posebno naglašavamo jačanje dobrosusedskih odnosa i učešće u različitim regionalnim inicijativama, pri čemu smo posvećeni unapređenju saradnje između različitih regionalnih inicijativa u ovom delu Evrope. S obzirom na to, posebno pozdravljamo potpisivanje Memoranduma o razumevanju između Izvršnog sekretarijata CEI i Stalnog sekretarijata Jadransko-jonske inicijative (JJI), koji će, bez ikakve sumnje, doprineti daljem unapređenju saradnje između ove dve organizacije u oblastima od zajedničkog interesa.

Iskoristio bih ovu priliku da podsetim uvažene kolege da je Republika Srbija od 1. juna preuzela predsedavanje Jadransko-jonskom inicijativom (JJI) i Strategijom EU za Jadransko-jonski region (EUSAIR). Dozvolite mi da Vas obavestim da će Republika Srbija, u okviru svog predsedavanja, naglasak staviti na važnost funkcionalnog povezivanja kontinentalnog zaleđa i priobalja Jadransko-jonskog regiona, ali i da će nastaviti rad na ostvarivanju drugih prioriteta koje su preduzete od strane prethodnih predsedavajućih. Posebno se radujemo predstojećoj saradnji sa Crnom Gorom i Republikom Slovenijom u okviru mehanizma „Predsedavajuće trojke”.

Uprkos velikom značaju svih oblika regionalne saradnje, neophodno je da naglasim da se nijedan od ovih procesa ne sme smatrati zamenom za evropske integracije, već isključivo ima namenu da pomogne regionu u daljem napredovanju na putu ka EU. Želeo bih da se osvrnem i na pitanje značaja punog poštovanja svih dogovora koji su postignuti u regionalnim forumima, bez pravljenja izuzetaka. U tom kontekstu, naglašavamo da je trenutno nepoštovanje obaveza iz Sporazuma o slobodnoj trgovini u Centralnoj Evropi (CEFTA) nedopustivo i da je potpuna suprotnost samoj ideji regionalne saradnje.

Dame i gospodo,

Želim da Vas zahvalim na pažnji, kao i da ponovim zahvalnost Republici Italiji na odličnoj organizaciji sastanka, kao i Sekretarijatu CEI na spremnosti da zajedno sa državama članicama radi na ostvarivanju svih potencijala ove naše inicijative.”

Izvor: MSP

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.