Intervju Ivice Dačića za Srpski Telegraf: Nek me smene, ali lažovima neću da ćutim Vesti

Šef srpske diplomatije u razgovoru za Srpski telegraf otkriva šta se dešavalo u sali posle sednice Saveta bezbenosti UN, ali i zašto se ne kaje što je u verbalnom okršaju sa Vljorom Čitaku zaboravio na diplomatski protokol i rečnik.

– Što bih se kajao, nisam je opsovao, sasuo sam joj istinu posle laži koje je izrekla o Srbiji. To nisu psovke, to je odgovor na izmišljotine koje je izgovorila u Njujorku-kaže ministar na početku razgovora.

Zameraju vam da je to bio neprimeran rečnik…

-Na albanske laži o genocidu, o 20.000 silovanih, o dekolinizaciji, ne smemo da ćutimo, jer će onda svi da misle da je to istina. Nek pokaže jedan albanski spomenik iz 13. i 14. veka i reći ću “Svaka čast”. Ovako, ona je lažljivica i prema njoj nemam nikakvih skrupula. Sa diplomatama diplomatski, sa lažovima kako zaslužuju.

Jeste li se pokajali zbog onoga što ste izgovorili?

-Nisam, bio sam i blag naspram onoga što zaslužuju. Još je i dobro prošla. Sledeći put ću biti još jasniji, pa nek se ljuti i ona i ko god hoće i koliko hoće. Neće me ućutkati lažima i bezobrazlukom. Šta će da urade, da me smene? Pa neka me smene, ali neću da ćutim.

Prištinska predstavnica je odmah na Tviter okačila snimak, tvrdeći da ste je napali dok je razgovarala sa predstavnicima SAD-a i Velike Britanije.

-O tim lažima govorim. Slagala je da je u slučaju Srbije i Kosova reč o dekolonijalizaciji. Koliko neko treba da nema stida da u SB pred velikim kolonijalnim silama, koje su imale svoje kolonije širom sveta, i pred afričkim, južnoameričkim i azijskim zemljama, koje su se oslobađale od kolonijalizma, koriste jedan takav izraz, a da ih nije sramota, to je čist bezobrazluk.

Deo vašeg obraćanja u UN-u bilo je dramatično upozorenje na moguće napade na severu pokrajne?

-Postoje obaveštajna saznanja da prištinska strana namerava da sprovede unilateralne akcije, koje bi mogle da izazovu destabilizaciju na severu Kosova. Jedana od tih akcija bila je i ova, navodno policijska, u kojoj je upotrebljeno više od 70 borbenih vozila i primenjena sila prema onima koje su privodili.

Rekli ste da je na meti i “Trepča”?

-Moguće je podmetanje raznih eksplozivnih naprava širom severa Kosova i Metohije. Postoje takva saznanja i mi smo to podelili sa zapadnim partnerima i oni to sve znaju. To je veliki izazov i zato sam upozorio Kfor, jer im je zadatak da štite sve građane bez obzira na to da li su Srbi ili Albanci, da spreče napad na sever Kosova.

Šta je potrebno da bi se sačuvao mir i stabilnost u regionu i da bi se nastavio dijalog?

-To je centralno pitanje. Očigledno je da postoje neke snage u Prištini, sa ili bez podrške iz inostranstva, koje žele da se stalno događaju neki jednostrani potezi i provokacije koje će nas odvlačiti dalje od dijaloga i dolaska do rešenja. Ne bismo voleli da dođemo u situaciju da Kfor ne želi da ispuni ono što mora, a da se onda postavlja pitanje da Srbija treba da smatra da Rezolucija 1244 više nema smisla, jer oni neće da zaštite Srbe. Onda Srbija mora da zaštiti svoj narod. To nas vodi sve dalje i dalje u eskalaciju problema. Zato mislim i nadamo se da do toga uopšte neće doći i stalno upozoravamo da takve ambicije Prištine moraju da se kontrolišu i da se spreče.

 

Izvor: Srpski telegraf

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.