Најновије

Проф. др Славица Ђукић Дејановић: У Србији и даље присутан недозвољени дечији рад Вести

У Србији је и даље присутан недозвољени дечији рад и зато се наша земља налази на високом 46. месту у свету по индексу “прекинутог детињства”, упозорила је министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић поводом обележавања Међународног дана борбе против дечјег рада.

Министарка је у Скупштини Војводине представила Добровољни национални извештај о примени Агенде одрживог развоја 2030 УН, а чији су основни елементи смањење сиромаштва, боља здравствена заштита, образовање, запошљавање, достојанство у раду, индустријализација, технологија и јачање институција.

“Извештај показује колико смо у социјалном, економском, еколошком, друштвеном развоју учинили за оне који су најугроженији. Циљеви одрживог развоја намењени су свакоме, а обавеза владе је да у том процесу укључи све партнере, како бисмо 2030. годину дочекали у новом окружењу, одрживом за наредни период, те да ти циљеви буду максимално у интересу грађана”, рекла је Ђукић Дејановић.

Она је, подсећајући да данас обележавамо Међународни дан борбе против дечијег рада, напоменула да у Извештају постоји посебан сегмент који се односи на забрану нарочито тешког рада.

“Србија је урадила много на том пољу. Ми смо као земља, то морамо признати, на високом 46. месту по индексу прекинутог детињства, а један од разлога је што има недозвољеног дечијег рада и у Извештају смо се и на то осврнули. Питали смо децу и младе како мисле да треба да изгледа 2030. година по питању одрживог развоја, јер нам је њихово мишљење веома важно“, рекла је Ђукић Дејановић.

Говорећи о насиљу над женама, Ђукић Дејановић каже да је и то посебан сегмент у Извештају, те подсећа да је, како каже, Србија “ретка земља која има родно буџетирање“, те да је став свих инстанци да је најважније радити на превенцији насиља.

Европске интеграције Србије, како је речено, тесно су повезане са испуњавањем циљева одрживог развоја УН, а делегација Србије ће свој први Добровољни национални извештај представити у УН 17. јула.

Извор и фото: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.