Prof. dr Slavica Đukić Dejanović: U Srbiji i dalje prisutan nedozvoljeni dečiji rad Vesti

U Srbiji je i dalje prisutan nedozvoljeni dečiji rad i zato se naša zemlja nalazi na visokom 46. mestu u svetu po indeksu “prekinutog detinjstva”, upozorila je ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv dečjeg rada.

Ministarka je u Skupštini Vojvodine predstavila Dobrovoljni nacionalni izveštaj o primeni Agende održivog razvoja 2030 UN, a čiji su osnovni elementi smanjenje siromaštva, bolja zdravstvena zaštita, obrazovanje, zapošljavanje, dostojanstvo u radu, industrijalizacija, tehnologija i jačanje institucija.

“Izveštaj pokazuje koliko smo u socijalnom, ekonomskom, ekološkom, društvenom razvoju učinili za one koji su najugroženiji. Ciljevi održivog razvoja namenjeni su svakome, a obaveza vlade je da u tom procesu uključi sve partnere, kako bismo 2030. godinu dočekali u novom okruženju, održivom za naredni period, te da ti ciljevi budu maksimalno u interesu građana”, rekla je Đukić Dejanović.

Ona je, podsećajući da danas obeležavamo Međunarodni dan borbe protiv dečijeg rada, napomenula da u Izveštaju postoji poseban segment koji se odnosi na zabranu naročito teškog rada.

“Srbija je uradila mnogo na tom polju. Mi smo kao zemlja, to moramo priznati, na visokom 46. mestu po indeksu prekinutog detinjstva, a jedan od razloga je što ima nedozvoljenog dečijeg rada i u Izveštaju smo se i na to osvrnuli. Pitali smo decu i mlade kako misle da treba da izgleda 2030. godina po pitanju održivog razvoja, jer nam je njihovo mišljenje veoma važno“, rekla je Đukić Dejanović.

Govoreći o nasilju nad ženama, Đukić Dejanović kaže da je i to poseban segment u Izveštaju, te podseća da je, kako kaže, Srbija “retka zemlja koja ima rodno budžetiranje“, te da je stav svih instanci da je najvažnije raditi na prevenciji nasilja.

Evropske integracije Srbije, kako je rečeno, tesno su povezane sa ispunjavanjem ciljeva održivog razvoja UN, a delegacija Srbije će svoj prvi Dobrovoljni nacionalni izveštaj predstaviti u UN 17. jula.

Izvor i foto: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.