Најновије

Гостовање Ивице Дачића на ТВ Пинк-у: Спреман сам на последице ако сам погрешио у расправи са Читаку Вести

Шеф српске дипломатије је нагласио да се дипломатски поступа према дипломатама, а “ако неко лаже, он неће окренути други образ”. Истиче да је на лаж реаговао као сваки частан човек, те да је спреман да сноси последице, ако је то потребно.

Говорећи о недавно одржаној седници СБ УН, Ивица Дачић, министар спољних послова, каже да прича о нас прича о геноциду и етничком чишћењу прати годинама уназад, а резултат је пропаганде Приштине. Истиче да за причу о 20.000 силованих Албанки нема апсолутно никаквих доказа, и има за циљ да се међународној зајединици пошаље страшна слика.

– Изнео сам прецизне податке на седници када је реч о геноциду: Када се деси геноцид током рата, онда би након завршетка рата тог народа требало да је мање, док је овде ситуација да је на КиМ много мање Срба на Косову него Албанаца – каже министар. Подсећа да се на КиМ вратило свега 1,9 одсто и да се то увек мора понављати да се не би заборавило.

– Док сам говорио у СБ УН да је на КиМ било више од 400 насељених места где су живели Срби и да Срба више нема у 311 места, Читаку се на то смејала, а заједно са њом и Енглези. Када говорим о етничком чишћењу и злочинима над Србима они се смеју – закључио је Дачић.

Говорећи о расправи сат тзв. амбасадорком Косова Вљором Читаку, шеф српске дипломатије каже да је спреман да поднесе “консеквенце за свој рад”, ако се оцени да је погрешно поступио.

– Реаговао сам као сваки частан човек на лаж – рекао је Дачић, говорећи о свом реаговању на изјаву Читаку да је Србија колонизовала Косово.

Како је навео,”шта је неког брига шта је ко коме рекао после седнице, да ли је неко слушао шта ко говори после седнице”.

Дачић је нагласио да се дипломатски поступа према дипломатама, а “ако неко лаже, он неће окренути други образ”.

– Ако ме неко гађа каменом, ја нећу цветом, може, али у саксији – рекао је Дачић.

– Нећу да дозволим да се сматра да европски и светски Србин треба да подразумева да будеш антисрбин. Не смемо да дозволимо да то буде главни мото политичке и друштвене сцене – нагласио је Дачић.

Додаје да сталне чланице Савета Безбедности УН нишу најбоље упознате са ситуацијом, те да после таквог излагања Читаку могу да помисле да су Срби колонизатори, да су дошли ко зна одакле и на простору КиМ затекли Албанце, малтретирали их и колонизовали, те да су се они сада ослободили.

– Рекао сам, покажите ми неки споменик албански из 12, 13, 14. века, као што су српски споменици и манастири – нагласио је Дачић.

Говорећи о састанку у Паризу, где би почетком јула требало да буду и представници Приштине, он је рекао да формално није сазван и да је у овом тренутку неизвесно да ли ће га бити.

– Одржаће се ако има наде да додје до неког позитивног исхода – рекао је Дачић, наводећи да је циљ свих тих састанка да се дијалог настави и отклоне препреке како би се то десило.

Он је рекао да је став Србије “чврст” да се дијалог не може наставити док се не укину таксе за српску робу на Косову.

 

Извор: ТВ Пинк

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.