Gostovanje Ivice Dačića na TV Pink-u: Spreman sam na posledice ako sam pogrešio u raspravi sa Čitaku Vesti

Šef srpske diplomatije je naglasio da se diplomatski postupa prema diplomatama, a “ako neko laže, on neće okrenuti drugi obraz”. Ističe da je na laž reagovao kao svaki častan čovek, te da je spreman da snosi posledice, ako je to potrebno.

Govoreći o nedavno održanoj sednici SB UN, Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova, kaže da priča o nas priča o genocidu i etničkom čišćenju prati godinama unazad, a rezultat je propagande Prištine. Ističe da za priču o 20.000 silovanih Albanki nema apsolutno nikakvih dokaza, i ima za cilj da se međunarodnoj zajedinici pošalje strašna slika.

– Izneo sam precizne podatke na sednici kada je reč o genocidu: Kada se desi genocid tokom rata, onda bi nakon završetka rata tog naroda trebalo da je manje, dok je ovde situacija da je na KiM mnogo manje Srba na Kosovu nego Albanaca – kaže ministar. Podseća da se na KiM vratilo svega 1,9 odsto i da se to uvek mora ponavljati da se ne bi zaboravilo.

– Dok sam govorio u SB UN da je na KiM bilo više od 400 naseljenih mesta gde su živeli Srbi i da Srba više nema u 311 mesta, Čitaku se na to smejala, a zajedno sa njom i Englezi. Kada govorim o etničkom čišćenju i zločinima nad Srbima oni se smeju – zaključio je Dačić.

Govoreći o raspravi sat tzv. ambasadorkom Kosova Vljorom Čitaku, šef srpske diplomatije kaže da je spreman da podnese “konsekvence za svoj rad”, ako se oceni da je pogrešno postupio.

– Reagovao sam kao svaki častan čovek na laž – rekao je Dačić, govoreći o svom reagovanju na izjavu Čitaku da je Srbija kolonizovala Kosovo.

Kako je naveo,”šta je nekog briga šta je ko kome rekao posle sednice, da li je neko slušao šta ko govori posle sednice”.

Dačić je naglasio da se diplomatski postupa prema diplomatama, a “ako neko laže, on neće okrenuti drugi obraz”.

– Ako me neko gađa kamenom, ja neću cvetom, može, ali u saksiji – rekao je Dačić.

– Neću da dozvolim da se smatra da evropski i svetski Srbin treba da podrazumeva da budeš antisrbin. Ne smemo da dozvolimo da to bude glavni moto političke i društvene scene – naglasio je Dačić.

Dodaje da stalne članice Saveta Bezbednosti UN nišu najbolje upoznate sa situacijom, te da posle takvog izlaganja Čitaku mogu da pomisle da su Srbi kolonizatori, da su došli ko zna odakle i na prostoru KiM zatekli Albance, maltretirali ih i kolonizovali, te da su se oni sada oslobodili.

– Rekao sam, pokažite mi neki spomenik albanski iz 12, 13, 14. veka, kao što su srpski spomenici i manastiri – naglasio je Dačić.

Govoreći o sastanku u Parizu, gde bi početkom jula trebalo da budu i predstavnici Prištine, on je rekao da formalno nije sazvan i da je u ovom trenutku neizvesno da li će ga biti.

– Održaće se ako ima nade da dodje do nekog pozitivnog ishoda – rekao je Dačić, navodeći da je cilj svih tih sastanka da se dijalog nastavi i otklone prepreke kako bi se to desilo.

On je rekao da je stav Srbije “čvrst” da se dijalog ne može nastaviti dok se ne ukinu takse za srpsku robu na Kosovu.

 

Izvor: TV Pink

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.