Најновије

Предраг Марковић: Противници компромиса о КиМ размећу се патриотизмом Вести

Они који држави Србији замерају тражење компромисног решења за косовско питање нека личним примером покажу шта су спремни да учине за одбрану Косова и Метохије, поручио је  историчар Предраг Марковић и истовремено оценио да у олаком разметању патриотизмом и оштрој реторици да не треба пристати ни на какав компромис са Албанцима, предњаче они који живе на Теразијама.

”Кажемо нећемо као Јевреји, али Јевреји продају своју имовину у Америци, па иду да живе на западну обалу. Кад бих видео да неко код нас слично уради, веровао бих у ту оштру патриотску реторику ”не дамо” и ”изгинућемо”…”, рекао је Марковић на трибини ”20 година од егзодуса Срба са Косова и Метохије”.

Навео је да има ситуација када је ”изгибија” часно решење, али да је то последње и да треба пробати сва друга решења.

”Толико смо пута гинули, мислим да треба да штедимо то мало живота и крви што је остало у Србији”, казао је Марковић.

Нагласио је да данас нема српског гробља на КиМ које није оскрнављено и да су Албанци у протеклих 20 година ”прогнали” не само живе, већ и мртве Србе из јужне покрајине.

”Постоје два велика јеврејска гробља у Београду која Немци нису такли. Албанци су гори за српске гробове него што су Немци били за јеврејске. Питао бих њихове западне спонзоре зашто им сметају мртви Срби”, рекао је Марковић који је навео да се о нашој клетој судбини на КиМ може размишљати на три нивоа- о ономе што нас чуди, што нас брине и чему можемо да се надамо.

Како је приметио, чуди нас како су западне силе издале Србе као најлојалније савезнике узимајући у обзир да су се, оценио је Марковић, Албанци кроз историју показали као најгори савезници подсетивши да су у Другом светском рату били једина Ш јединица која је била расформирана.

”Процентуално је више Албанаца са КиМ регрутовано у Ш јединице него Немаца, али нису били заинтересовани за ратовање већ само за пљачкање, тако да су их распустили”, навео је Марковић и запитао се како запад може, чак и под изговором стратешких интереса, да подржава такав народ и рачуна на било какву његову лојалну сарадњу.

Историчар је указао да је било још тренутака у историји када је постајала претња да нестану Срби са КиМ и подсетио је да је око 1900.године манастир Дечани био на ивици уништења.

”Турски војници су га тада једва сачували од Шиптара, али се 1912. године поново чула српска труба са КиМ. Ако изнутра будемо стабилна и снажна земља, али и сложни као што смо били 1912. године, можемо да се надамо да ће се поново чути српска труба са Косова”, закључио је Марковић.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.