Aleksandar Antić sa ministrom Mađarske o izgradnji gasovoda Vesti

Ministar energetike Aleksandar Antić i ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijatro potpisali su danas u Budimpešti sporazum o saradnji dve zemlje na izgradnji gasovoda koji prelazi preko državne granice.

„Mi smo danas potpisali sporazum koji će omogućiti da se dva gasovoda (nastavak Turskog toka) dotaknu. Mi smo je definisali, kao i čitav set aktivnosti koji će omogućiti da se ta interkonekcija izgradi i stavi u funkciju“, rekao je Antić posle potpisivanja sporazuma.

Kazao je da se u Srbiji radovi odvijaju intenzivno na tri deonice i da će linijski gasovod od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom biti završen do polovine decembra ove godine.

„Već su značajne kolicicne cevi stigle u Srbiju i iznete na trasu, a više desetina kilometara cevi je već položeno i zavareno“, rekao je ministar.

Ministri su se saglasili da dve zemlje imaju čvrstu saradnju koja je od strateškog značaja za razvoj zajednickog gasnog interkonektora.

Istakli su da je saradnja važna za nastavak projekta Turski tok, kojim će se obezbediti snabdevanje gasom i Srbije i Mađarske.

„Za nas je ključna, za energetsku bezbednost našeg regiona i naših država, sigurnost snabndevanja gasom kao značajnog energenta. Imamo sigurnost da pravac snabdevanja gasom iz Turske odnosno nastavak Turskog toka ide kroz Bugarsku, Srbiju i Mađarsku. To je projekat koji nama otvara sve perspektive sigurnog snabdevanja gasom i zato smo puno energije uložili da bi taj projekat nastavio da se razvija“, rekao je ministar.

Antić ističe da Srbija kao paratner realizuje taj projekat u skladu sa dinamikom, to jest Mapom puta koji je potpisala još 2017. godine.

„To otvara i Mađarskoj mogućnost donošenja svojih odluka, investicionih i o zakupu kapaciteta“.Antić kaže da vlade dve zemlje obezbeđuju sigurno snabdevanje gasom građanima i industriji.

Kako je rekao, taj gasovod će omogućiti Srbiji i Mađarskoj da se svi koji žele uključe komercijalno i po tržišnim uslovima, kao i kroz zakupe kapaciteta.

Ministar ističe da je reč o potpuno komercijalnom projektu koji se razvija u skladu sa svim energetskim direktivama uključujući i Treći energetski paket EU.

Antić je kazao da je sa Sijartom razgovarao i o gasno skladišnim kapacitetima dve zemlje.

„Naši odnosi su zaista dobri i partnerski i treba da tražimo mogućnost za saradnju. Nadamo se da će se naše dve berze električne energije, srpske i mađarske, do kraja godine ujediniti i stvoriti snažnu berzu u interesu čitavog regiona“.

Antić je rekao, takođe, da su odnosi dve zemlje na najvišem političkom nivou – prijateljski, partnerski i bazirani na međusobnom uvažavanju.

„Odnosi dve države koje se apsolutno bore i koje su spremne da se bore i vode suverene politike u interesu svojih naroda. Jačamo političke i ekonomske odnose i saradnju u energetskoj sferi“, naglasio je Antić.

 

Izvor: Blic

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.