Интервју Ивице Дачића за Курир: Признање Косова ће повући још десет земаља Вести

Можда и више земаља повуче признање Косова у наредних годину дана. Ја више и не морам да утичем на њих, оне саме хоће. Чиле не признаје косовске пасоше, а следећа скупштина Интерпола је тамо. И шта сад, ја треба да зовем министра из Чилеа и кажем: „Еј, пустите их, молим вас, да они постану чланови Интерпола“

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић недавно је доспео у жижу јавности када је после седнице Савета безбедности УН одбрусио амбасадорки Косова Вљори Читаку. У разговору за Курир Дачић објашњава шта га је испровоцирало на такву реакцију, одговара на питања о актуелним дешавањима у Црној Гори и открива каквим је све притисцима Србија изложена.

Недавно сте у СБ УН представили извештај о КиМ, али оно што је било доминантно у медијима је ваш окршај с Вљором Читаку. Како је дошло до њега, шта вас је толико испровоцирало?- Учествујем на тим седницама већ седам година и представници Приштине су прво долазили на високом нивоу, а онда, у намери да што више дезавуишу те седнице, почели су да шаљу Вљору Читаку. Она је позната по томе што су сви њени говори измишљене, тешке оптужбе на рачун Србије.

Она је поновила да је силовано 20.000 Албанки.

– Она то на свакој седници понавља.

Али ми смо доказали да су то лажне оптужбе.

– Тражио сам од Светске здравствене организације извештај, пошто се Вљора Читаку позива на њих. Они су рекли да то није њихов податак. Па и приштинској комисији за пријаву жртава сексуалног насиља од стране српске војске и полиције јавило се око 800 жена, од чега је за 306 или 308 прихваћен захтев. На разним конференцијама, а у томе посебно предњачи Велика Британија, форсира се да су Срби мучитељи, прича се о геноциду. На све то сам реаговао бројкама – 1991. у Приштини је било више од 40.000 Срба, а сада их има мање од 100, у Призрену је било 10.000 Срба, а сада их има 23. Срби су за 20 година очишћени из 312 места.

Колико у СБ УН та ваша аргументација допире до осталих?

– Они пажљиво слушају, али већ имају припремљене текстове.

Кад сте већ изнели те аргументе, шта вас је испровоцирало да оно кажете Вљори Читаку?

– Док сам ја говорио о свему томе, да је фотографија силовања жене коју је Флора Бровина показала у скупштини Косова у ствари из Ирака, да је Фатмир Љимај, који је оптужен за силовање и убијање у случају Клечка, сада шеф преговарачког тима Косова, Вљора Читаку и чланица мисије из Велике Британије су се бесомучно смејале. Хтео сам да реагујем одмах ту на седници, али нисам хтео толико да кршим процедуру. Онда је Вљора Читаку рекла да је у случају Косова дошло до деколонизације. Доста чланица УН су некад биле колонизиране и одмах стварају слику да је Србија отела нечију земљу и да су се они сад ослободили. Кренуо сам да излазим и рекао сам да је то што је изјавила за деколонизацију највећа глупост коју је могла да изговори… Рекао сам јој: „Ти што седиш са њима, они су ваши колонизатори.“

То сте рекли пред енглеским и америчким дипломатама?

– Да. Пошто сам јој то рекао, она је почела да добацује: „Двадесет година, ово, оно…“ и ја сам јој рекао: „Немој више да свираш.“ Нисам употребио ружну реч. Овде су се сви бавили тиме да ли је то што сам рекао дипломатски. Па чекајте, кад се састанак заврши, можете да причате шта хоћете. Са друге стране, са дипломатама треба да разговарате дипломатски. Знате, тако су Николу Пашића оптуживали у оно време: „Како се ви то нама обраћате, што се не угледате на Гледстона, премијера?“ А он им је рекао: „Е какви сте ви Енглези, такав сам и ја Гледстон.“ Какав је она дипломата, добила је шта је заслужила. Рекао сам оно што мисли 99 одсто Срба.

Да ли се на Србију врши притисак да престане да лобира за повлачење признања КиМ?

– Да, траже да престанемо да лобирамо за повлачење признања. Пазите, ја сам отишао у ДР Конго јер се нови председник састао с Беџетом Пацолијем. Пацоли је слао људе својим приватним авионом са пола милиона долара да се излобира да Конго прихвати косовску независност. Сазнао сам за то, као и да је нови председник ДР Конго послао писмо у коме најављује могућност да их призна. Одмах сам отишао код њега.

Ако је Пацоли послао пола милиона долара, шта сте ви однели?

– Нажалост, нисам однео ништа, али ми је председник (ДР Конго) рекао да ми даје реч да, док је он председник, неће признати Косово. Знате, потребно је имати контакте. Има доста простора да се с њима ради, али то пријатељство мора да се негује. Па чак и кад имате девојку, па одете у војску, питање је да ли ће да вас чека. Исто тако и љубав без интереса не постоји.

Ви сте први изнели идеју о разграничењу Косова.

– Када сам причао први пут о разграничењу 2010, 2011, нема ко ме није нападао. Вук Јеремић и Борко Стефановић су тада причали да ја не знам ништа о томе, да нисам надлежан. А сад се Читакуова стално позива на мишљење Међународног суда, које је тражио баш тај Јеремић. Видео сам да је Јеремић, у вези с мојим недавним говором у УН, дао перфидну изјаву – мој говор је, каже, био бољи него иначе, али је веома важно шта ја нисам рекао. Нисам рекао, каже, да нећемо да признамо Косово и да треба да се врати у СБ. И ја сад треба да се браним од Јеремића, за време чијег мандата су 84 земље признале КиМ, а за време мог и Вучићевог мандата 13 земаља је повукло признање.

Да ли очекујте да још нека земља повуче признање?

– Очекујем да у наредних годину дана десетак земаља повуче признање, можда и више. Ја више и не морам да утичем на те земље, оне саме хоће да повуку признање. Треба са њима, са тим земљама, радити. Да видимо шта ми њима можемо да помогнемо. На пример, пет или десет студената из Гане, Суринама који овде добију стипендије да студирају, па то је као кад неко некоме да милион долара. Тито није био луд кад су се страни студенти школовали код нас, јер сви они су касније били наши најбољи амбасадори.

Да ли је почело притискање да пустимо Косово да буде део Интерпола?

– Да, траже да се сложимо да они могу да буду чланови Интерпола. Иначе, следећа скупштина Интерпола је у Чилеу, а они, Косово, не могу да уђу у Чиле, јер им не признају пасоше! И шта сад, ја треба да зовем министра из Чилеа и кажем: „Еј, пустите их, молим вас, да они постану чланови Интерпола.“

Како коментаришете намеру владе Црне Горе да одузима имовину СПЦ.

– Нико ко је ударао на цркве није прошао добро. Ово је последица тога што Црна Гора, у жељи да покаже црногорску државност, негира српство. Вучић се на веома пристојан начин обратио са жељом да се избегну могући проблеми у нашим односима. У Црној Гори живи више од 30 одсто људи који се изјашњавају као Срби и који вековима живе тамо. Кад је Македонија признала Косово, рекли су да то морају да ураде, јер тамо живи 30 одсто Албанаца. У Црној Гори живи 30 одсто Срба, па су опет признали Косово. Шта то значи? Како год да окренеш, само да Срби буду на штети. Срба има седам или осам одсто у државној администрацији у Црној Гори, а 30 одсто грађана. Мене Црна Гора интересује са аспекта права Срба који живе у тој земљи. А да ли ће да буду посебна држава или не, то је друго питање. Уосталом, Србија и ЦГ су имале више различитих државних форми у којима су живеле.

Наравно, биле су две различите државе, касније заједничка држава.

– Знате ли како је говорио краљ Никола Петровић? На 100-годишњицу Његошевог рођења, 16. октобра 1913, каже: „Као краљ црногорски, као наследник и синовац великога слављеника Његоша, захвалан сам на овоме збору и цијеломе српскоме народу…. Као лав из грмена из давно претуљене вулканске котлине излетио је мој стриц Раде да српски свијет поткријепи у његовим идеалима и дужности за извршење великог народног задатка. Наш му се добар српски народ дивно одазвао. Слава српском народу“. Затим је 22. новембра 1913, поводом присаједињења после ослобађања од Турака матици Црној Гори и матици Србији рекао: „Храбре војске, двију српских краљевина, Црне Горе и Србије.“ Далеко од тога да ја сад кажем да они немају право да се изјашњавају као Црногорци, али то изјашњавање никад у историји није значило међусобно сукобљавање и ратовање. Не могу да верујем да ће неко послати полицију да заузме Острог. Не могу да верујем да ће неки полицајац да се понаша као комунисти 1945, да освајају цркву.

Како то да су Срби у очима Запада оцењени као реметилачки фактор, а видимо да Мило Ђукановић све ради да унесе немир?

– Некима је све дозвољено. Не верујем да у Црној Гори обичан народ има жељу да се свађа са Србима. Уосталом, можда би најбоље било тој измишљеној црногорској цркви да јој патријаршија буде у Београду јер их овде највише има. Седиште те цркве да буде близу неког органа власти и директора предузећа, јер Црногорац без руководеће позиције не рачуна ништа.

Имате их и ви у СПС, немојте тако…

– Ја сам Ђукановићу рекао: „Кад бисмо ми Срби тражили реципроцитет, ви Црногорци не бисте имали шта да радите.“

Ево вам Жарка Обрадовића…

– Није он Црногорац. Ја не причам сада о онима који се изјашњавају као Срби, то је друга ствар, ја говорим о онима који су у Београду велики Срби, а у Црној Гори велики Црногорци и они свађају два народа. Ја још нисам чуо, ево, пошто сте и ви из Црне Горе, знате ли ви неку гусларску песму о неком сукобу Срба и Црногораца?

Не постоји.

– Зашто? Зато што сукоба није ни било.

Шта очекујете од састанка Александра Вучића и Хашима Тачија у Паризу? Хоће ли уопште доћи до тог састанка?

– Мишљења сам да председник Француске Емануел Макрон више себи не може да дозволи такав луксуз да му Харадинај по други пут лупа шамар. Прошли пут су немачка канцеларка Ангела Меркел и Макрон убеђивали Харадинаја, а он им је рекао: „Ко ће нама да гарантује то што ми ви причате?“ Ту их је увредио, као, шта су они… Харадинај је био позван код Меркелове да би се направила одређена припрема пред састанак у Паризу. Значи, постоји одређена воља и Берлина и Париза да се састанак одржи, али постоје велике резерве у вези са исходом тог састанка. Ако унапред не буде познато да ће исход тог састанка бити позитиван, мислим да састанка неће ни бити. Тиме би показали да је Харадинај јачи од свих њих.

Показали би своју немоћ.

– Да. Они користе Харадинаја за своје међусобне сукобе. Прво, хоће да покажу да висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини нема појма, да ништа није урадила. Друго, САД нису одушевљене што су Париз и Берлин заказали састанке и не навијају да се ту нешто позитивно деси. И треће, Париз и Берлин мисле да они треба да преузму руковођење преговорима, а Брисел је против тога. А сви заједно сматрају да треба да се укључи Америка у преговоре, али без Русије некако. То су сукоби унутар тог западног табора.

Дипломатија
Како је Милош Обреновић издејствовао Хатишериф

Кажете да треба неговати односе са афричким земљама. Ако вам треба кадрова, овде у редакцији имамо доста образованих младих људи који говоре стране језике.
Морам да ти испричам како је кнез Милош Обреновић, наводно, издејствовао Хатишериф. Послао је изасланике пред порту и рекао им:“Слушајте, Турци воле мушкарце и паре. Ја пара немам, а ви ми се без Хатишерифа не враћајте.“ Е ја пара немам (смех).

Извор: Курир

Фото: Ана Паунковић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.