Најновије

Антић: За пројекте локалних самоуправа 325 милиона динара Вести

Министар рударства и енергетике Александар Антић потписао је уговоре са представницима 24 локалне самоуправе које ће, из Буџетског фонда за унапређење енергетске ефикасности, добити укупно 325 милиона динара бесповратних средстава за пројекте унапређења енергетске ефикасности у тим срединама.

Новац из Буџетског фонда ове године су за пројекте добили Кикинда, Трговиште, Сурдулица, Суботица, Бела Паланка, Мајданпек, Алибунар, Земун, Свилајнац, Рашка, Кањижа, Ириг, Петровац на Млави, Чачак, Мионица, Ваљево, Деспотовац, Лучани, Мало Црниће, Крушевац,  Љубовија, Ћуприја, Ниш и Кнић.

Тако ће бити унапређена енергетска ефикасност пет школа, пет вртића, четири дома здравља, четири зграде локалне самоуправе, две зграде пословних услуга, једног Дома за физичку културу, једног Дома за децу са посебним потребама, једне зграде Геронтолошког центра и једног Центар за социјални рад.

Укупна вредност тих пројеката је 490 милиона динара, а из Буџетског фонда добиће бесповратно 325 милиона, док ће укупно 165 милиона динара обезбедити саме локалне самоуправе.

На конкурс су се јавиле 62 локалне самоуправе, од којих је изабрано 24, а  министарАнтић је казао да је ове године за пројекте пријављене на конкурсу, опредељен највећи износ од 2014. Године, када је почела додела бесповратних средстава из Буџетског фонда.

Министар је рекао да се након реализације тих пројеката очекује годишња уштеда од 8,2 милиона киловат часова, шсто је у новцу око 490.000 евра годишње, као и смањење емисије ЦО2 за 3.300 тона годишње.

  • Енергетска ефикасност један је од заједничких приоритета Министарства, Владе, градова и  општина и зато што представља огроман простор за уштеде”. поручио је Антић. 

Он је навео да су од 2014. године из Буџетског фонда до сада издвојена средства за унапређење енергетске ефикасности 53 јавна објекта у локалним самоуправама у Србији, те да се до сада показало да су уштеде на тим објектима 40 одсто у финалној потрошњи енергије.

  • То су огромне бројке, велики износи. Када то помножите са бројем објеката и укупном потрошњом и када бисте је смањили за 40 одсто, градовима и општинама би то отворило далеко већи простор и за инвестиције и за улагање у комуналну инфраструктуру”, нагласио је Антић. 

Навео је да се поједине локалне самоправе поново јављају на конкурсе, и подсетио да је ово четврти пут да победи пројекат Свилајнца, трећи пут пројекат Крушевца, а други пут пројекти Ирига, Ћуприје, Кањиже, Беле Паланке, Кикинде, Рашке, Медвеђе и Лучана.

Министар рударства и енергетике казао је да очекује да ће до краја године почети рад и Фонд за енергетску ефикасност, како би осим јавних објеката, средства била доступна и грађанима за унапређење енергетске ефикасности њихових станова и кућа, али и за комерцијалне објекте.
– Ако све буде како треба, могли бисмо све да завршимо до краја године. Фонд ће стартовати са око 20 милиона евра, а до краја године кренуће и позиви људима да конкуришу и за кредитне линије”, рекао је Антић и навео да се очекује и помоћ ЕУ.

Он је казао да ће се у тај Фонд сливати средства из накнаде за енергетску ефикасност, те да ће бити обезбеђено дугорочно стабилно финасирање тог фонда, за који наводи да ће помоћи и у промоцији енергетске ефикасности и подржати куповину опреме која је енергетски ефикасна, и то по узору на земље ЕУ.

Први пут на конкурс се јавила и једна београдска општина, а председник општине Земун Дејан Матић казао је да пројекат са којим су конкурисали, треба да реши дугогодишњи проблем грејања и хлађења једне зграде.

Извор: Танјуг

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.