Antić: Za projekte lokalnih samouprava 325 miliona dinara Vesti

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić potpisao je ugovore sa predstavnicima 24 lokalne samouprave koje će, iz Budžetskog fonda za unapređenje energetske efikasnosti, dobiti ukupno 325 miliona dinara bespovratnih sredstava za projekte unapređenja energetske efikasnosti u tim sredinama.

Novac iz Budžetskog fonda ove godine su za projekte dobili Kikinda, Trgovište, Surdulica, Subotica, Bela Palanka, Majdanpek, Alibunar, Zemun, Svilajnac, Raška, Kanjiža, Irig, Petrovac na Mlavi, Čačak, Mionica, Valjevo, Despotovac, Lučani, Malo Crniće, Kruševac,  Ljubovija, Ćuprija, Niš i Knić.

Tako će biti unapređena energetska efikasnost pet škola, pet vrtića, četiri doma zdravlja, četiri zgrade lokalne samouprave, dve zgrade poslovnih usluga, jednog Doma za fizičku kulturu, jednog Doma za decu sa posebnim potrebama, jedne zgrade Gerontološkog centra i jednog Centar za socijalni rad.

Ukupna vrednost tih projekata je 490 miliona dinara, a iz Budžetskog fonda dobiće bespovratno 325 miliona, dok će ukupno 165 miliona dinara obezbediti same lokalne samouprave.

Na konkurs su se javile 62 lokalne samouprave, od kojih je izabrano 24, a  ministarAntić je kazao da je ove godine za projekte prijavljene na konkursu, opredeljen najveći iznos od 2014. Godine, kada je počela dodela bespovratnih sredstava iz Budžetskog fonda.

Ministar je rekao da se nakon realizacije tih projekata očekuje godišnja ušteda od 8,2 miliona kilovat časova, šsto je u novcu oko 490.000 evra godišnje, kao i smanjenje emisije CO2 za 3.300 tona godišnje.

  • Energetska efikasnost jedan je od zajedničkih prioriteta Ministarstva, Vlade, gradova i  opština i zato što predstavlja ogroman prostor za uštede”. poručio je Antić. 

On je naveo da su od 2014. godine iz Budžetskog fonda do sada izdvojena sredstva za unapređenje energetske efikasnosti 53 javna objekta u lokalnim samoupravama u Srbiji, te da se do sada pokazalo da su uštede na tim objektima 40 odsto u finalnoj potrošnji energije.

  • To su ogromne brojke, veliki iznosi. Kada to pomnožite sa brojem objekata i ukupnom potrošnjom i kada biste je smanjili za 40 odsto, gradovima i opštinama bi to otvorilo daleko veći prostor i za investicije i za ulaganje u komunalnu infrastrukturu“, naglasio je Antić. 

Naveo je da se pojedine lokalne samoprave ponovo javljaju na konkurse, i podsetio da je ovo četvrti put da pobedi projekat Svilajnca, treći put projekat Kruševca, a drugi put projekti Iriga, Ćuprije, Kanjiže, Bele Palanke, Kikinde, Raške, Medveđe i Lučana.

Ministar rudarstva i energetike kazao je da očekuje da će do kraja godine početi rad i Fond za energetsku efikasnost, kako bi osim javnih objekata, sredstva bila dostupna i građanima za unapređenje energetske efikasnosti njihovih stanova i kuća, ali i za komercijalne objekte.
– Ako sve bude kako treba, mogli bismo sve da završimo do kraja godine. Fond će startovati sa oko 20 miliona evra, a do kraja godine krenuće i pozivi ljudima da konkurišu i za kreditne linije“, rekao je Antić i naveo da se očekuje i pomoć EU.

On je kazao da će se u taj Fond slivati sredstva iz naknade za energetsku efikasnost, te da će biti obezbeđeno dugoročno stabilno finasiranje tog fonda, za koji navodi da će pomoći i u promociji energetske efikasnosti i podržati kupovinu opreme koja je energetski efikasna, i to po uzoru na zemlje EU.

Prvi put na konkurs se javila i jedna beogradska opština, a predsednik opštine Zemun Dejan Matić kazao je da projekat sa kojim su konkurisali, treba da reši dugogodišnji problem grejanja i hlađenja jedne zgrade.

Izvor: Tanjug

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.