Ивица Дачић: Србија и Уједињено Краљевство заједно у превенцији сексуалног насиља у оружаним сукобима Вести

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић примио је специјалног представника у Влади Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске за спречавање сексуалног насиља у конфликтима лорда Тарика Ахмада од Вимблдона, којом приликом су, у оквиру припреме за други Глобални самит о спречавању сексуалног насиља у конфликтима размењена мишљења у вези са овим важним питањем.

Министар Дачић је пренео подршку настојањима Уједињеног Краљевства за превенцију сексуалног насиља у оружаним сукобима. Информисао је о мерама које су предузете на плану примене резолуције Савета безбедности УН 1325 „Жене, мир и безбедност”, као и на плану индивидуализације кривичне одговорности у оквиру правосудног система Републике Србије. Истакао је да је потребно учинити све како би се пружила заштита, подршка и помоћ свим жртвама овог страшног злочина, али и спречиле злоупотребе, манипулације бројевима жртава и политизација. Саговорници су се сложили да је спречавање стигматизације жртава и адекватно кажњавање починилаца ових злочина важан елемент у постизању правде.

У наставку разговора, министар Дачић је истакао да је даље унапређење односа и свеукупне сарадње са Уједињеним Краљевством у приоритетном интересу Србије. Констатована је потреба да се у наредном периоду интензивирају контакти на високом и највишем нивоу. Указано је на неопходност интензивирања стратешког дијалога и унапређења сарадње на економском плану.

Лорд Ахмад је истакао да ће Уједињено Краљевство и након „Брегзита”, остати поуздан партнер Србије, како на билатералном плану, тако и када је реч о глобалним изазовима као што су безбедност и климатске промене.

Извор: МСП

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.