Ivica Dačić: Srbija i Ujedinjeno Kraljevstvo zajedno u prevenciji seksualnog nasilja u oružanim sukobima Vesti

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić primio je specijalnog predstavnika u Vladi Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske za sprečavanje seksualnog nasilja u konfliktima lorda Tarika Ahmada od Vimbldona, kojom prilikom su, u okviru pripreme za drugi Globalni samit o sprečavanju seksualnog nasilja u konfliktima razmenjena mišljenja u vezi sa ovim važnim pitanjem.

Ministar Dačić je preneo podršku nastojanjima Ujedinjenog Kraljevstva za prevenciju seksualnog nasilja u oružanim sukobima. Informisao je o merama koje su preduzete na planu primene rezolucije Saveta bezbednosti UN 1325 „Žene, mir i bezbednost”, kao i na planu individualizacije krivične odgovornosti u okviru pravosudnog sistema Republike Srbije. Istakao je da je potrebno učiniti sve kako bi se pružila zaštita, podrška i pomoć svim žrtvama ovog strašnog zločina, ali i sprečile zloupotrebe, manipulacije brojevima žrtava i politizacija. Sagovornici su se složili da je sprečavanje stigmatizacije žrtava i adekvatno kažnjavanje počinilaca ovih zločina važan element u postizanju pravde.

U nastavku razgovora, ministar Dačić je istakao da je dalje unapređenje odnosa i sveukupne saradnje sa Ujedinjenim Kraljevstvom u prioritetnom interesu Srbije. Konstatovana je potreba da se u narednom periodu intenziviraju kontakti na visokom i najvišem nivou. Ukazano je na neophodnost intenziviranja strateškog dijaloga i unapređenja saradnje na ekonomskom planu.

Lord Ahmad je istakao da će Ujedinjeno Kraljevstvo i nakon „Bregzita”, ostati pouzdan partner Srbije, kako na bilateralnom planu, tako i kada je reč o globalnim izazovima kao što su bezbednost i klimatske promene.

Izvor: MSP

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.