Најновије

Зашто су српски спортисти све чешће угрожени и нападани у Хрватској Посланичка група

Ђорђе Милићевић, председник посланичке групе СПС користећи своје првао из члана 287. поставио је посланичко питање:

 

Уважена председнице, уважено председништво, даме и господо народни посланици,

оно што желим да кажем на самом почетку јесте да Србије данас јесте симбол нових вредности у региону и Србија има јасан и принципијелан став да уколико постоје отворена питања међу државама у региону, она се решавају кроз разговор, кроз дијалог, а не кроз једностране акте и никако насиљем и никако сукобима.

Изгледа да тај принципијелан став и принципијелну опредељеност Србије не подржавају и не прихватају државе у региону. Из Хрватске не одустају од провокација. Председница Грабар Китаровић поручила је да би српска држава требало да се унормали, а да би српски политичари требало да се нормализују. Та иста Грабар Китаровић, подсетићу вас, изјавила је да су Хрвати и Албанци браћа по оружју, те да су многи Албанци жртвовали своје животе за Хрватску, „Олују“ сматра оправданом, етнички чистом операцијом, промовише Марка Перковића Томпсона, певача који на својим наступима велича усташе и усташтво, говорила је да је у Хрватској усташтва и фашизма нема, за разлику од српског парламента, Вуковаром је шетала у зенга чизмама које су током рата носили припадници хртватских паравојних формација. Дакле, неко ко слави усташтво, шаље овакву поруку.

Уз то да вас подсетим, ватерполисти „Звезде“ нападнути су у центру Сплита штанглама и палицама, а неколико играча је повређено. Ватерполисти „Црвене звезде“ нападнути су и кафићу у Сплиту, а један од њих скочио је у море како би се спасао. Само у протеклих десет дана десила су се два напада, брутално су претучена два сезонска радника на Брачу, док је трећи Србин под претњама хулигана из навијачке групе Торцида протеран из Дубровника.

Моје питање се тиче нечега што се десило протеклог викенда, протекла два викенда, а управо је везано за изјаву госпође Грабар Китаровић. Обзиром да сам цео живот у спорту, па имам информације везане за спорт, чини ми се да оно што се дешавало је остало незапажено у јавности, а мислим да би тиме требало да се позабаве и надлежни органи, надлежне институције, а мислим и српска јавност.

Наиме, омладинска фудбалска селекција ОФК Пожега од 11 до 12 година је прошлог викенда боравила у Италији. На граници са Хрватском су захтевали да окрену мајице на којима је писало ОФК Пожега Србија и да се апсолутно нигде не задржавају. Поставља се питање – зашто? Селекција Чукаричког, исто годиште, боравила је у Загребу, ја постављам питање – да ли је тачно да су нападнути тренер и координатор омладинске селекције и да су под пратњом напустили Загреб? Констатације ради, прошле године одиграни су слични турнири у Београду, под називом „Драган Манце“, као и на Златибору, 1. маја, као и на Златибору, протеклог викенда где је било више селекција из Хрватске, да ли су представници млађих селекција Хрватске имали иједан проблем борвака у Србији? Наравно да нису и у томе је разлика између њих и нас.

Овде је суштинско питање – ко треба да нормализује понашање, ми или политичари из Хрватске који запаљивим изјавама и величањем усташтва доводе управо до оваквих ситуација? Њихови медији то бране на следећи начин, каже – родитељи би морали схватити да немају право срамотити клуб , турнир и домовину, како су то данас учинили неки Хрватског драговољца. Ако је то оправдање, свака част, али суштина је да ли деца треба то да преживљавају, да ли деца то заслужују или треба да размишљају о будућности.  

Категорије: Посланичка група

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.