Најновије

Горан Триван: Србија крупним корацима ка зеленој економији Вести

У Београду је одржана конференција “Зелена економија и економски одрживи системи управљања отпадом у Србији”, на којој је министар за заштиту животне средине Горан Триван поручио да наша земља крупним корацима иде у правцу зелене, или циркуларне економије.

То, према његовим речима, потврђују бројни примери, од већих инфраструктурних пројеката, до активности као што су пошумљавање, успостављање система за смањење и избацивање кеса из употребе, и других резултата који су у складу са њеним принципима.

Триван је, обраћајући се учесницима конференције, одржаној у организацији Конференс центра, рекао да зелена економија подразумева да све што радимо, од тога које технологије користимо, до начина на који их користимо, требало би заправо да буде у функцији бољег и здравијег живота грађана.

“Оваква економија подразумева други вредносни систем са високом свешћу грађана, решавање питања финансирања, као и активну улогу локалних самоуправа”, објаснио је Триван.

Србија, као и друге земље које су пролазиле кроз процес транзиције, погодна је дестинација за инвестирање у области заштите животне средине, рекао је министар и додао да као земљу на одређеном степену технолошког и економског развоја, чекају огромне инвестиције које се мере милијардама евра.

“Због недовољно сопствених инвестиционих средстава, отвара се простор за инострани капитал који овде проналази здрав економски интерес. Могући су различити модели инвестирања у област заштите животне средине, напоменуо је, али модел јавно-приватног партнерства ће сигурно привући инострани капитал, јер пружа већу сигурност уз државу као партнера”, рекао је Триван.

Према његовим речима, највеће инвестиције у наредном периоду очекују се у области прераде отпадних вода и управљања комуналним отпадом.

Када је у питању систем управљања опасним отпадом који се мора успоставити у националним оквирима, Триван је рекао да је у току разматрање потенцијалне локације за изградњу постројења за прераду опасног отпада у Србији, која би могла бити утврђена већ наредне године.

Он је нагласио да локација за постројење за збрињавање и прераду опасног отпада мора бити договорена у локалним заједницама, и уз пуно поштовање права грађана да одлучују о овим питањима.

„Србија годишње потроши најмање двадесет милиона евра на збрињавање опасног отпада у иностранству. Нема разлога да се то не дешава код нас. Данас постоје такве технологије које су потпуно безбедне“, указао је Триван и додао да се грађани могу осећати мирно и сигурно уз оваква постројења која неће додатно загађивати животну средину, јер се неће дозволити да прљаве технологије уђу у Србију.

Како је закључио министар Триван, за истинске помаке и развој у области заштите животне средине у Србији потребно је и даље развијати отворен дијалог уз пуноправно учешће свих заинтересованих страна.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.