Најновије

Ивица Дачић на промоцији књиге Два лица глобализације Вести

У Београду је  представљена књига директора Међународног института за безбедност Орхана Драгаша „Два лица глобализације – истина и обмане“, која, према речима аутора, има за циљ да покаже да глобализација није политички пројекат, већ процес настао технолошким и индустријским напретком.

Промоцији књиге, између осталих, присуствовали су  Ивица Дачић, министар спољних послова и   Александар Антић, министар рударства и енергетике.

На промоцији је говорио шеф српске дипломатије Ивица Дачић, који је казао да глобализација није нова тема, већ да је одувек пратила људски род, те да су пут свиле, пут чаја и римски путеви, такође, део глобализације.

„Говоре да је глобализација теорија завере и често се питају ко стоји иза ње. Питање је, да ли глобализација у време друштвених мрежа и брзих медија може бити праћена велом загонетности“, навео је Дачић.

Колико је процес глобализације брз, истакао је Дачић, показује и то, додаје, што се дипломатија водила тако што су министри били извештавани о стању у некој држави путем телеграма на који се чекало по месец дана.

„Данас су телеграми постали медији и све је постало лајв“, рекао је Дачић.

Међутим, истиче, у том глобалистичком свету, сви имају своје интересе и другачије начине решавања појединих проблема, те, каже, то говори зашто је састанак 1. јула у Паризу одложен.

„Видите да постоје разлике у начину решења проблема КиМ“, нагласио је Дачић.

Поручио је да Србија у систему глобализације не може да буде „затворено село“, већ мора да ради на јачању своје препознатљивости, како не би људи на помињање Србије рекли „вама је тамо хладно“, мислећи на Сибир, или „вама је тамо тешко“, мислећи на Сирију.

Каже да не можемо да очекујемо да сви знају све о Србији и проблему КиМ, а то се, истиче, уверио у разговору са једним званичником када га је упитао „шта ћемо са КиМ“, а да је на то од „важног званичника“ добио одговор „шта је проблем?“.

„Не можета да очекујете да сви знају све детаље, као што је мени званичник Чилеа пола сата причао детаље око спора који имају Чиле и Боливија, а о којима ја нисам знао. Морамо у систему глобализације да направимо баланс између нашег сна о нашој величини и да не значимо ништа у међународном поретку“, подвукао је Дачић.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.