Најновије

Антић са новим председником компаније CMEC Вести

Министар рударства и енергетике Александар Антић састао се са представницима China Machinery Engineering Corporation (CMEC), поводом именовања новог председника компаније, Хана Ксиаојуна (Han Xiaojun). 

Министар Антић подвукао је да пријатељство председника Александра Вучића и Си Ђинпинга чини основ  јачања свеукупних односа две земље а сваки њихов сусрет додатно доприноси подизању економских и политичких односа Србије и Кине на највиши ниво. 

Антић је казао да кинеске компаније учествују у развоју значајних пројеката у Србији, пре свега у реализацији оних енергетских и инфраструктурних, укључујући директне кинеске инвестиције у компаније као што су РТБ Бор и Железара Смедерево. 

Међу најзначајнијим заједничким пројектима које Србија развија са кинеским компанијама је онај у ТЕ Костолац, где је реализована прва фаза, и у току је изградња новог блока Б3, највећег енергетског пројекта у Србији у последње три деценије. Влада Републике Србије и Министарство рударства и енергетике дају пуну подршку тој компанији, а Костолац Б3 је „одскочна даска“ за учешће CMEC-а у реализацији будућих пројеката у Србији, нагласио је министар Антић. 

Нови председник компаније CMEC Хан Ксиаојун, захвалио се на подршци Влади Србије свему што је до сада урађено и оценио да је завршетак друге фазе пројекта заједнички приоритет. 

Реконструкција тима компаније CMEC у Србији дала је видљиве резултате и у том смислу остварен је значајан напредак у извршењу техничког дела. Желимо да заједничким напорима успоставимо задату динамику у реализацији пројекта, оценио је Ксиаојун. 

Амбасадорка НР Кине у Србији Чен Бо, захвалила се министру Антићу на ангажовању и подстреку овако значајном енергетском пројекту. Она је исказала уверење да ће нови тим CMEC-а, уз подршку ресорног министарства реализовати посао у складу са планираном динамиком.

Састанку су присуствовали државна секретарка Министарства рударства и енергетике Мирјана Филиповић, потпредседник компаније CMEC Тонг Зиганг, као и други представници компаније и амбасаде НР Кине у Србији.

Извор: Министарство рударства и енергетике

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.